Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

KALEIDOSKOP: Jubilujú muzikanti V. Patejdl, O. Havelka i G. Verdi

28. októbra 2014. Na archívnej snímke Vašo Patejdl. Foto: TASR/Jakub Kotian

Bratislava zažila 10. októbra 1919 slávnostné chvíle – otvorili Univerzitnú knižnicu, najstaršiu a najväčšiu knižnicu na Slovensku.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Všetci nám môžu závidieť, vravia, že lásky dávno niet, spieva VAŠO PATEJDL v jednom zo svojich najväčších hitov. Spevák a hráč na klávesové nástroje pôsobil v skupine Elán, neskôr sa vydal na sólovú dráhu. Dnes, 10. októbra, oslávi svoje 67. narodeniny.

Jeho rovesníkom a oslávencom je aj český herec, režisér a spevák ONDŘEJ HAVELKA, líder skupiny Melody Makers, ktorá interpretuje pesničky medzivojnového obdobia. Známy je aj z filmu Saturnin, či ako tvorca dokumentu Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský.

Za hitmejkra vo svojej dobe by sa dal označiť aj taliansky skladateľ GIUSEPPE VERDI. Bol majstrom melódie, čo potvrdzujú jeho opery Nabucco, Aida, Rigoletto, La traviata, Othello a ďalšie. Narodil sa 10. októbra 1813.

Bratislava zažila 10. októbra 1919 slávnostné chvíle – otvorili Univerzitnú knižnicu, najstaršiu a najväčšiu knižnicu na Slovensku.

Oveľa smutnejší bol pre naše hlavné mesto dnešný dátum o 19 rokov neskôr. Jednotky nemeckej armády obsadili v roku 1938 Petržalku.

Vodík je prvým prvkom v Mendelejevovej periodickej tabuľke a jeho atóm má najjednoduchšiu štruktúru – preto je tiež najrozšírenejším prvkom vo vesmíre. Objavil ho britský chemik a fyzik HENRY CAVENDISH v roku 1766. Popísal zloženie vody a vykonal prvé presné meranie hustoty Zeme. Narodil sa 10. októbra 1731.
Na archívnej snímke v popredí plastika "Akt podľa prírody" od Alberta Giacomettiho.
Foto: TASR - Vladimír Benko

Pred 120 rokmi sa narodil vo Švajčiarsku avantgardný sochár ALBERTO GIACOMETTI. Jeho krehké sochy s bizarnými proporciami mu priniesli celosvetové uznanie.

Slovensko sa 10. októbra 2005 stalo nestálym členom Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov na obdobie od 1. januára 2006 do konca roku 2007.

10. október je Svetovým dňom duševného zdravia.

Meniny má Slavomíra, alebo tiež Slávka. Meno má slovanský pôvod a znamená "sláva mieru".

Oslavuje však aj Zuzana – konkrétne ZUZANA BYDŽOVSKÁ, známa a obľúbená česká herečka. Pred kamerou stála už ako žiačka vo filmoch Přijela k nám pouť, či Konečně si rozumíme. Z množstva seriálov a filmov, v ktorých uplatnila svoje civilné a prirodzené herectvo, možno spomenúť aj slovenskú komédiu Utekajme, už ide!