Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Vznikla prvá fotografia Mesiaca, narodil sa spisovateľ I. Asimov

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 2. januára (TASR) – Ilustrátorka a karikaturistka BOŽENA PLOCHÁŇOVÁ bola známa dospelým aj detským divákom vďaka ilustráciám známych knižiek Osmijanko, Danka a Janka alebo Opice z našej police. Rovnako sa čitatelia na stránkach časopisu Roháč stretávali s jej komiksovými hrdinami, Mary a Billom. Narodila sa pred 93 rokmi, zomrela 11.08.2020.



Pred 90 rokmi sa narodil právnik, profesor a akademik MILAN ČIČ, ktorý bol počas komunistickej éry ministrom spravodlivosti. Stal sa prvým ponovembrovým slovenským premiérom a viedol vládu až do prvých slobodných volieb v júni 1990. V nich kandidoval za Verejnosť proti násiliu a stal s a poslancom. V rokoch 1993-2000 bol predsedom Ústavného súdu SR.



K mužom Nežnej revolúcie patril český premiér, signatár Charty 77, publicista, právnik a politológ PETR PITHART. Dnes sa dožíva 81 rokov.



Svoje 53. narodeniny dnes oslavuje hokejista, reprezentant Československa aj Slovenska RÓBERT ŠVEHLA, držiteľ bronzových medailí z MS 1992 a 2003 a zo ZOH 1992. V NHL patril medzi takzvaných železných mužov, hrával za Floridu Panthers a Toronto Maple Leafs.



Pred 102 rokmi sa narodil americký biochemik a spisovateľ ruského pôvodu ISAAC ASIMOV, významný autor vedecko-fantastickej literatúry.



Prvá fotografia Mesiaca vznikla 2. januára 1839 a jej autorom bol francúzsky fotograf Louis Daguerre.



Pred 43 rokmi Kanada zaviedla metrický systém, keď zmenila svoje základné jednotky míle na kilometre a galóny na litre.



Meniny dnes oslavujú spoločne Alexandry a Kariny. Krstné meno Alexandra je odvodené z mužského mena Alexander, má grécky pôvod a znamená "obranca mužov". Ženské meno Karina má taliansky pôvod, staršou podobou je meno Karin a v preklade znamená "pekná", "milá".