Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Oslavujú Ján Filc, spevák Seal aj textár Daniel Mikletič

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešńy deň.

Bratislava 19. februára (TASR)- Hokejista, tréner a funkcionár JÁN FILC je najúspešnejším slovenským hokejovým trénerom súčasnej éry. Jeho zverenci v roku 2000 na MS v hokeji v Petrohrade dosiahli 2. miesto (striebro) a na MS 2002 vo Švédsku vybojovali historické prvé zlato a stali sa majstrami sveta. Dnes sa dožíva 69 rokov.



Projektantom a hlavným staviteľom prvej uhorskej konskej železnice Bratislava – Trnava bol geodet, vodohospodár a staviteľ FRANTIŠEK OTO HIERONYMI. Narodil sa 18. februára 1803 v Györi.



Básnik a prekladateľ VALENTÍN BENIAK bol vrcholným predstaviteľom slovenskej modernej poézie. Je autorom zbierok Lunapark, Plačúci Amor či Sonety podvečerné. Narodil sa pred 128 rokmi, 18. februára 1894.



Prvou slovenskou pilotkou bola ĽUDMILA ŠAPOŠNIKOVOVÁ-AUJESKÁ. Pilotné skúšky zložila ešte v roku 1930, pravidelne lietala na európskych súťažiach. Narodila sa 18. februára 1906.



Textár DANIEL MIKLETIČ sa dnes dožíva 63 rokov.



Vo svete hudby bol v 80. rokoch na vrchole svojej slávy rakúsky spevák FALCO, vlastným menom Johann Hölzel. Hity Rock Me, Amadeus, Jeanny alebo Vienna Calling valcovali hitparády. Narodil sa 18. februára 1957, tragicky zahynul v Dominikánskej republike pri dopravnej nehode v roku 1998.



Pred 59 rokmi sa narodil známy britský spevák a hudobník SEAL, vlastným menom SEAL SAMUEL.



V roku 1473 sa narodil poľský astronóm MIKULÁŠ KOPERNÍK. Bol tvorcom priekopníckej heliocentrickej teórie, ktorá nepokladala Zem za stredobod vesmíru.



V histórii medicíny nie je veľa lekárov, ktorých by si ľudia pamätali po stáročia. Nemecký lekár FRIEDRICH HOFFMANN sa stal nesmrteľným vďaka svojim žalúdočným kvapkám, ktoré sa dodnes predávajú v lekárňach po celom svete. Narodil sa 18. februára 1660.



Pred 144 rokmi dostal americký vynálezca Thomas Alva Edison patent na svoj vynález fonografu.



V roku 1901 sa narodil český filmový herec HUGO HAAS, známy z filmov Jedenáste prikázanie, Dom na predmestí, Život je pes alebo Mravnosť nadovšetko. V roku 1939 pred nacistami utiekol do USA a neskôr sa usadil vo Viedni.



Český filmový režisér FRANTIŠEK VLÁČIL je považovaný za básnika českého filmu. K vrcholom jeho tvorby patria filmy Markéta Lazarová alebo Údolie včiel. Narodil sa v roku 1924.



Dnešnými oslávenkyňami sú Vlasty. Meno má slovanský pôvod a znamená „vlasť“.