Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Magazín

Narodil sa Ondrej Nepela, vznikla Švajčiarska garda vo Vatikáne

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 22. januára (TASR) - Nitriansky emeritný biskup kardinál rímskokatolíckej cirkvi JÁN CHRYZOSTOM KOREC bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie, ktorému sa dostalo cti stať sa členom kardinálskeho kolégia. V období komunistického režimu bol jednou z vedúcich osobností tajnej cirkvi. Narodil sa pred 102 rokmi, 22. januára 1924.



Lekár a politik ANTON NEUWIRTH zažil útrapy oboch totalitných režimov. Počas 2. svetovej vojny skončili mnohí jeho príbuzní v transportoch do koncentračných táborov. Komunisti ho posadili na šesť rokov do väzenia. Bol prvým slovenským veľvyslancom vo Vatikáne. Narodil sa pred 101 rokmi.



Krasokorčuliara ONDREJA NEPELU vyhlásili v roku 2000 za najúspešnejšieho športovca 20. storočia. Trojnásobný majster sveta a olympijsky víťaz z roku 1972 sa narodil pred 71 rokmi, 22. januára 1951.



V roku 1930 otvorili na Jakubovom námestí v Bratislave prvé špeciálne rozhlasové štúdio.



Slovenské komorné divadlo v Martine uviedlo svoju prvú premiéru pred 78 rokmi. V réžii Andreja Bagara sa hral Verhaerenov Filip II.



Autorom základných diel o dejinách českej a slovenskej literatúry 19. storočia je literárny historik a kritik JAROSLAV VLČEK. Narodil sa pred 162 rokmi 22. januára 1860.



Scenárista, dramaturg, spisovateľ a pedagóg IVAN STADTRUCKER sa narodil v roku 1935.



V roku 1940 sa narodil jeho kolega - spisovateľ a scenárista PETER JAROŠ, autor románu Tisícročná včela, ktorý bol režisérom Jurajom Jakubiskom úspešne sfilmovaný. Dnes sa dožíva 82 rokov.



Francúzsky fyzik, matematik, chemik ANDRÉ MARIE AMPÉRE sa preslávil vynálezom galvanometra, pravidlom pravej ruky, ale i Ampérovým zákonom. Jeho meno nesie jednotka elektrického prúdu. Narodil sa pred 247 rokmi, 22. januára 1775.



Príbehy Čuka a Huka alebo Timura a jeho družiny boli obľúbené v ére socializmu. Ich autorom bol ruský spisovateľ ARKADIJ GAJDAR (vlastným menom Arkadij Petrovič Golikov). Narodil sa 22. januára 1904.



V roku 1960 sa narodil austrálsky spevák MICHAEL HUTCHENCE, líder rockovej kapely INXS.



Americká herečka DIANE LANE, známa z filmov The Outsiders (Outsideri), Rumble Fish (Dravé ryby), Cotton Club, alebo Pod toskánskym slnkom sa dnes dožíva 57 rokov.



Pápežskú Švajčiarsku gardu, ktorá je stálou osobnou ochranou pápeža vytvoril vo Vatikáne Július II. v roku 1506.

V roku 1771 odstúpilo Španielsko Falklandské ostrovy britskej korune, pričom o územie sa viedli spory už od ich objavenia v roku 1592.



Už 52 rokov brázdi nebo prúdové lietadlo tzv. Jumbo-jet, Boeing 747. Kedysi bol najväčším prúdovým lietadlom na svete.



Ženské meno Zora má slovanský pôvod a znamená "zornička". Práve dnes oslavuje svoje meniny.