Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Oslavujú americký herec E. Harris a poľská režisérka A. Holland

Foto: Teraz.sk/TASR

Dielu Pavla Országha Hviezdoslava i ďalším slovenským spisovateľom zasvätil svoju prácu literárny historik, kritik a teoretik Stanislav Šmatlák. Narodil sa pred 96 rokmi.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Celý svoj život som robil to, pre čo som bol stvorený, totiž hral som druhé husle a verím, že som tak činil obstojne. A bol som šťastný, že som mal také skvelé prvé husle, akými bol Marx. Týmito slovami zhodnotil svoje poslanie nemecký filozof a ekonóm FRIEDRICH ENGELS. Narodil sa 28. novembra 1820.



Oproti tomu klavirista a hudobný skladateľ ANTON GRIGORIEVIČ RUBINŠTEJN bol predurčený pre rolu virtuóza. Jeho klavírna technika očarila celý svet. Jeho dátumom narodenia je 28. november 1829.



Ďalší veľký duch ruskej kultúry. básnik ALEXANDER BLOK, sa narodil v roku 1880. Patril k popredným predstaviteľom ruského symbolizmu. Predčasná smrť vo veku 40 rokov mu nedovolila rozvinúť obrovský talent.



O rok neskôr sa narodil rakúsky prozaik, básnik, prekladateľ a esejista STEFAN ZWEIG, majster psychoanalytickej prózy ako napríklad novely Strach, Amok či Zmätok citov.



Jedným z najznámejších talianskych románopiscov bol prozaik a dramatik ALBERTO MORAVIA. Medzi jeho najznámejšie romány patria diela Ľahostajní, Rimanka, Vrchárka, Nuda.



Pred 113 rokmi sa narodil svetoznámy francúzsky antropológ a etnológ CLAUDE LÉVI-STRAUSS, jeden z popredných predstaviteľov štrukturalizmu.



Osudy Juraja Jánošíka inšpirovali aj poľskú režisérku AGNIESZKA HOLLAND, ktorá o slovenskom zbojníkovi nakrútila v roku 2009 film Jánošík – pravdivá história. Svetoznáma filmová umelkyňa dnes oslavuje 73 rokov.



Prelomovým filmom amerického herca EDA HARRISA bol podmorský sci-fi thriller Jamesa Camerona s názvom Priepasť. Ďalším veľkofilmom bolo Apollo 13, ktoré mu vynieslo nominácie na Oscara a Zlatý glóbus. Obľúbený herec má dnes 71 rokov.



Dielu Pavla Országha Hviezdoslava i ďalším slovenským spisovateľom zasvätil svoju prácu literárny historik, kritik a teoretik STANISLAV ŠMATLÁK. Narodil sa pred 96 rokmi.



Pred ôsmimi rokmi sa začal v litovskom Vilniuse summit Východného partnerstva, na ktorom sa vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč rozhodol nepodpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Rozhodnutie vyvolalo občianske protesty, ktoré sa rozhoreli najskôr na Majdane v Kyjeve a vyústili do zmeny politického vedenia krajiny.



Meniny majú Henriety. Toto meno má staronemecký pôvod a v preklade znamená "vládkyňa domova".