Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Oslavuje princ Charles, pripomíname si Svetový deň diabetu

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk vám prináša najzaujímavejšie udalosti dnešného dňa.

Bratislava 14. novembra TASR – Bol milovníkom prírody, obdivoval jemnú krásu kvetov, ktoré sa stali charakteristickou súčasťou jeho tvorby. Podľa jeho obrazu Impresia - východ slnka, ktorý prezentoval na výstave v roku 1874, pomenovali nový maliarsky smer, impresionizmus. Veľký francúzsky umelec CLAUDE OSCAR MONET sa narodil 14. novembra 1840.



Vďaka objavu inzulínu sa začala nová éra v liečbe dovtedy smrteľnej cukrovky. Kanadský lekár FREDERICK GRANT BANTING, spoluobjaviteľ inzulínu, sa narodil pred 130 rokmi a k dátumu jeho narodenia sa viaže Svetový deň diabetu, ktorý si dnes taktiež pripomíname.



Oporou Slovenského národného divadla je FRANTIŠEK KOVÁR už vyše dve desaťročia. Vytvoril tiež množstvo filmových a seriálových postáv a venuje sa dabingu. Michala Miloslava Hodžu zosobnil v seriáli Štúrovci a pamätať si ho môžeme aj zo seriálu Ordinácia v ružovej záhrade, kde stvárnil doktora Slávika.



Na nedeľu pripadá aj 115. výročie od narodenia ďalšieho významného herca a režiséra, MARTINA GREGORA. Stal sa poprednou osobnosťou slovenského divadelného a filmového sveta. V roku 1965 účinkoval aj v oscarovom filme Obchod na korze.



S trpkým životným príbehom je spojené meno katolíckeho kňaza a spišského biskupa JÁNA VOJTAŠŠÁKA, ktorý sa narodil 14. novembra 1877. V januári 1951, v období komunistických represií, ho odsúdili na 24 rokov väzenia. V roku 1963 mu zvyšok trestu odpustili na základe amnestie. S podlomeným zdravím zomrel od dva roky neskôr.



V Prahe sa 14. novembra 1918 prvý raz zišlo Dočasné Národné zhromaždenie, teda parlament, ktorý novovzniknutý československý štát z 28. októbra 1918 vyhlásil za republiku. Za prezidenta bol zvolený Tomáš Garrigue Masaryk, predsedom vlády sa stal Karel Kramář.



Už niekoľko generácií detských čitateľov či divákov sa stretáva s nezbednou Pipi Dlhou pančuchou. Postavu vytvorila autorka známych kníh pre deti ASTRID LINDGRENOVÁ. Narodila sa pred 114 rokmi.



Zrážka dvoch vlakov neďaleko Pardubíc pred 61 rokmi spôsobila dovtedy najväčšie železničné nešťastie v českých resp. československých dejinách. Nehoda si vyžiadala 118 mŕtvych a 105 zranených.



Našťastie bez vážnejších incidentov už 27 rokov funguje verejná osobná doprava Eurotunelom pod Lamanšským prielivom.



A ešte jedno britské jubileum - následník britského trónu princ CHARLES, syn britskej kráľovnej Alžbety II., si dnes na narodeninovej torte sfúkne 73 sviečok.



Meniny má Irma. Ženské meno má nemecký pôvod a v preklade znamená "veľká, silná, pevná".



Slávnym bratislavským rodákom je skladateľ a klavírny virtuóz JOHANN NEPOMUK HUMMEL, autor deviatich opier, niekoľkých klavírnych koncertov, omší a kantát pre zbory. Narodil sa 14. novembra 1778.