Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Bola podaná prvá vakcína, oslavujeme Štefana a 2. sviatok vianočný

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 26. decembra (TASR) – Presne pred rokom získalo aj Slovensko najúčinnejší nástroj v boji proti koronavírusu – očkovanie. Prvú vakcínu podali 26. decembra 2020 infektológovi profesorovi Vladimírovi Krčmérymu v nitrianskej fakultnej nemocnici. Tým sa na Slovensku oficiálne začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19.



Dnes 26. decembra je Druhý sviatok vianočný. Kresťania si pripomínajú Svätého Štefana, diakona a prvého mučeníka, ktorý bol pre vieru v Ježiša Krista ukameňovaný. Mužské meno Štefan má grécky pôvod a znamená "víťaz". Nositeľov oslovujeme prevažne Števo, Števko alebo Pišta. Dodnes sa zachovávajú tradície, ktoré sa viažu k tomuto menu, ako sú návštevy príbuzných, vinšovanie, ale aj svätoštefanské zábavy.



ŠTEFAN MARKO DAXNER, politik, publicista, zberateľ ľudových rozprávok a jeden zo zakladateľov Matice slovenskej, sa narodil 26. decembra 1822.



Básnik a literárny historik ŠTEFAN KRČMÉRY sa narodil v rovnaký deň, ale v roku 1892.



Americký prozaik HENRY MILLER prežil časť svojej mladosti v Paríži, kde v roku 1934 vytvoril kultový román Obratník Raka. Známe literárne dielo muselo čakať 13 rokov na americké vydanie, pretože sa javilo na svoju dobu príliš poburujúce až pornografické. Spisovateľ sa narodil pred 130 rokmi.



Čínsky politik a vodca MAO CE-TUNG patril k najkrvavejším a najkrutejším svetovým diktátorom. Jeho neľútostná krutovláda sa spája aj s pojmom Veľkej kultúrnej revolúcie. Narodil sa 26. decembra 1893.



K 79. narodeninám môžu fanúšikovia gratulovať spevákovi PETROVI REZKOVI. Známy sa stal aj vďaka spolupráci s Hanou Zagorovou.



Už od roku 1847 funguje telegrafné spojenie medzi Bratislavou a Viedňou. Linka vychádzala vo Viedni zo železničnej stanice a na rovnakom mieste sa končila aj v Bratislave.



Pred 190 rokmi v Trnave otvorili mestské divadlo, v jeho budove dnes sídli Divadlo Jána Palárika.



Slovenský politik a diplomat EDUARD KUKAN bol ministrom zahraničných vecí v oboch vládach Mikuláša Dzurindu, aj vo vláde Jozefa Moravčíka. Pôsobil v slovenskom aj európskom parlamente. Dnes sa dožíva 82 rokov.