Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Známa americká herečka G. Hawnová oslavuje 76. rokov

Foto: Teraz.sk/TASR

Medzi slovenskými hercami oslavuje svoje 69. narodeniny oslavuje herec Ján Greššo.

Bratislava 21. novembra (TASR) – VILIAM MALÍK bol priekopníkom slovenskej žurnalistickej fotografie. S nevšedným talentom zachytiť každodenný život okolo seba zmapoval niekoľko desaťročí slovenských dejín až po súčasnosť. Narodil sa 21. novembra 1912, zomrel tesne pred svojimi stými narodeninami.


O sedem rokov starší bol filmový herec ADAM MATEJKA. Meno možno nie je každému známe, jeho tvár však poznali filmoví aj televízni diváci veľmi dôverne z filmov Nevera po Slovensky, Pacho hybský zbojník či z oscarovej snímky Obchod na korze.


Spisovateľ a scenárista ANDREJ CHUDOBA pracoval až do dôchodku ako učiteľ v Pukanci. Známy slovenský autor spojený s podhorím Štiavnických vrchov by sa dnes dožil 94 rokov.
Na archívnej snímke spisovateľ Andrej Chudoba.
Foto: TASR/Ľudovít Drmlík

Svoje 69. narodeniny oslavuje herec JÁN GREŠŠO, bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre. V poslednom období stvárnil aj vo filme niekoľko historických osobností, slovenského prezidenta Michala Kováča vo filme Únos, politika Milana Hodžu v snímke Masaryk, a tiež Gustáva Husáka v cykle České století.
Na snímke zľava Peter Oszlík a Ján Greššo počas generálnej skúšky inscenácie Rok v Kocúrkove v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre 9. apríla 2013.
Foto: TASR

Americká herečka GOLDIE HAWNOVÁ sa predstavila napríklad vo filmoch Klub odložených žien, Smrť jej pristane, či Kaktusový kvet - tento film jej v roku 1970 vyniesol Oscara za vedľajšiu rolu. Americkej filmovej hviezde dnes fanúšikovia pripíjajú na 76. narodeniny.
Na archívnej snímke z 18. novembra 2018 sprava americkí herci Kurt Russell (postava Santa Clausa) a jeho partnerka Goldie Hawnová.
Foto: TASR/AP

Keď ide o peniaze, sú všetci ľudia rovnakého náboženstva, povedal francúzsky osvietenský filozof, básnik a spisovateľ FRANCOIS MARIE AROUET známy pod menom VOLTAIRE. Obhajoval slobodu prejavu a viery, bol kritikom náboženských dogiem. Narodil sa 21. novembra 1694.


Francúzsky politológ JACQUES RUPNIK, známy odborník na východnú a strednú Európu, má dnes 72 rokov.


Islandská speváčka, hudobníčka, skladateľka a herečka BJÖRK sa stala objavom alternatívnej scény na začiatku 90. rokov. Umelkyňa s menom Björk Gudmundsdottir si zahrala napríklad vo filme Tanečnica v tme režiséra Larsa von Triera.
Na archívnej snímke z 25. júla 2007 islandská speváčka Björk počas vystúpenia na festivale Paleo vo švajčiarskom Nyone.
Foto: TASR/AP

Ženské meno Elvíra má španielsky pôvod a v preklade znamená "vznešená", "kňažná".


V roku 1344 položili základný kameň Katedrály svätého Víta, od roku 1997 Katedrála svätého Víta, Václava a Vojtěcha v Prahe.


Dnešný deň je Svetovým dňom na pamiatku obetí havárii na cestách, a tiež Svetovým dňom filozofie. Od roku 2005 oslavuje význam filozofie, možno je teda príležitosťou si zafilozofovať aj pre tých, ktorí to bežne nerobia.