Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Rakúšania oslavujú neutralitu, spomienka patrí Stanovi Dančiakovi

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Viete po kom je v Bratislave pomenovaná Uprkova ulica? Moravský maliar JOŽA UPRKA mal k Slovensku blízko a za prvej Československej republiky viedol Spolok výtvarných umelcov. Narodil sa 26. októbra 1861.

O 40 rokov neskôr prišiel na svet ďalší výtvarný umelec, maliar a ilustrátor IMRO WEINER-KRÁĽ.

V ten istý deň sa narodil aj český architekt VLADIMÍR KARFÍK. Spolupracoval so svetoznámym Le Corbusierom, pracoval pre Tomáša Baťu. Jeho dielom je obchodný dom známy ako Veľký Baťa v centre Bratislavy, a tiež prvý slovenský montovaný panelák na Kmeťovom námestí.

Dá sa herectvo skĺbiť s prácou vynálezcu? ŠTEFAN FIGURA bol členom Činohry Slovenského národného divadla, a tiež autor viacerých patentov a zlepšovacích návrhov z oblasti mechaniky a optiky. Narodil sa pred 111 rokmi.

Jeho mladší kolega STANO DANČIAK vynikal komediálnym talentom, rovnako skvele sa vedel zhostiť aj dramatických úloh ako v divadle, tak na filmovom plátne. Spoluzakladal Divadlo na Korze, prepožičal hlas mimozemšťanovi Alfovi a nezabudnuteľné boli scénky o lordovi Nortonovi a sluhovi Jamesovi. Narodil sa 26. októbra 1942.

Portrét herca Stana Dančiaka, foto z archívu.
Foto: TASR


So slovenským filmom bol úzko spätý český scenárista JIŘÍ KŘIŽAN. Podľa jeho scenárov vznikli filmy ako Signum Laudis, Tichá bolest či Je třeba zabít Sekala. Zažil v detstve represie komunistického režimu, ktorý ho pripravil o otca. Po Novembri ´89 bol predstaviteľom Občianskeho fóra a poradcom prezidenta Havla. Dnes by sa dožil 80 rokov.

Český herec PAVEL TRÁVNÍČEK sa stal populárnym vďaka postave princa vo filmovej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku. Museli ho v nej predabovať, pretože mal silný brniansky prízvuk. Časom sa však sám stal majstrom dabingu – prepožičal hlas Alanovi Aldovi v seriáli M.A.S.H. Oslavuje dnes 71. narodeniny.

Pred 51 rokmi uviedli do prevádzky prvú časť televízneho strediska v bratislavskej Mlynskej doline.

Takmer 14 rokov bol francúzskym prezidentom FRANÇOIS MITTERRAND. Vďaka išla do šrotu gilotína, pretože sa zasadil o zrušenie trestu smrti. Narodil sa pred 105 rokmi.

Dnes má meniny Demeter. Meno má grécky pôvod a v preklade znamená "patriaci bohyni úrody Daméter".

A ak by ste sa dnes chystali ísť do Rakúska, pozor, všetko je zatvorené. Naši susedia majú štátny sviatok, ktorým si pripomínajú vyhlásenie trvalej neutrality v roku 1955.