Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vznikla samostatná Slovenská republika, jubilujú Stacho aj Kerata

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšíe výročia na dnešný deň.

Bratislava 1. januára (TASR) – Prvý január je dátumom, ku ktorému vznikla samostatná Slovenská republika. Presne o polnoci zo Silvestra na Nový rok pred 29 rokmi zanikol spoločný štát Čechov a Slovákov. Obe republiky vykročili samostatnou cestou, no stále v duchu nadštandardných vzájomných vzťahov.

Práve na Nový rok, ale v roku 1977 vydalo Hnutie Charta 77 vyhlásenie upozorňujúce na porušovanie ľudských a občianskych práv a slobôd v Československej socialistickej republike. Podpísalo ho 239 signatárov, napríklad: Miroslav Kusý a Dominik Tatarka. Komunistický režim reagoval na túto iniciatívu prenasledovaním jej podporovateľov, a tiež tzv. antichartou, ktorú pod nátlakom podpísalo mnoho známych umelcov.

Ešte raz sa zapísal 1. január do dejín: Spolu so začiatkom roka 1969 vstúpil do platnosti zákon o československej federácii. Predseda Slovenskej národnej rady Ondrej Klokoč o polnoci z balkóna Bratislavského hradu vyhlásil vznik Slovenskej socialistickej republiky. Žiaľ, tieto chvíle sa už diali pod dohľadom sovietskych okupačných vojsk.

Na Nový rok pred 96 rokmi sa narodila krasokorčuliarska trénerka HILDA MÚDRA. Medzi jej zverencov patril aj majster Európy a sveta Ondrej Nepela. Zomrela 22. novembra 2021.

Jubilea 96 rokov sa dožíva významný vedecký pracovník, filozof a odborný publicista TEODOR MÜNZ.

Pred 86 rokmi sa narodil básnik a prekladateľ JÁN STACHO, vedúci predstaviteľ tzv. trnavskej skupiny básnikov-konkretistov.

Svoje 78. narodeniny oslavuje právnik, politik a disident JÁN ČARNOGURSKÝ, dlhoročný predseda Kresťanskodemokratického hnutia.

Jeho niekdajší stranícky kolega IVAN ŠIMKO je o rovných jedenásť rokov mladší.

Dramatik, spisovateľ a herec LADISLAV KERATA, známy napríklad aj z bratislavského Divadla Stoka dnes na torte sfúkne 61 sviečok.

Už 155 rokov je Bratislava svetlejším mestom, keďže sa 1. januára 1867 v jej uliciach objavili prvé pouličné lampy. Od Nového roka 1876 nadobudol platnosť v Rakúsko-Uhorsku zákon o používaní mier kilogram a meter.

Na Nový rok 1823 sa narodil maďarský básnik a revolucionár SÁNDOR PETÖFI.

V roku 1863 sa narodil francúzsky historik a pedagóg PIERRE DE COUBERTIN, zakladateľ novodobých Olympijských hier.

Narodil sa americký spisovateľ JEROME DAVID SALINGER, autor slávneho románu Kto chytá v žite. Zomrel 27.1.2010.

Francúzska herečka MICHELE MERCIEROVÁ známa ako hlavná predstaviteľka v historicko-dobrodružných filmoch o Angelike, oslavuje 83 rokov.

Pred 40 rokmi v Štokholme naposledy koncertovala skupina ABBA. Po dlhej pauze sa vracia na pódiá znova, aj keď v netradičnej virtuálnej podobe.

A ešte pár eurovýročí. Pred 23 rokmi vzniklo euro a pred 20 rokmi sa ním dalo platiť už aj v hotovosti v prvých dvanástich krajinách Európskej únie. Slovensko sa stalo 16. členom eurozóny pred 13 rokmi.