Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

KALEIDOSKOP: Zrodilo sa pivo,v televízii mal premiéru Lietajúci cirkus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dnes je však nielen sviatok pivárov, ale aj Medzinárodný deň učiteľov.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Ak môže pivo oslavovať narodeniny, potom mu treba zagratulovať dnes, pretože 5. októbra 1842 uvaril Josef Groll v Plzni prvé novodobé priezračné zlaté pivo tým, že skombinoval bavorský spôsob kvasenia s miestnymi ingredienciami.

Dnes je však nielen sviatok pivárov, ale aj Medzinárodný deň učiteľov. Vyhlásilo ho UNESCO v roku 1994, a tak slovenskí učitelia môžu oslavovať dvakrát, keďže ich sviatkom je aj 28. marec, výročia narodenia Jana Amosa Komenského.

V roku 1919 sa narodil spisovateľ a historik VOJTECH ZAMAROVSKÝ, autor populárnych kníh o Mezopotámii, starovekom Grécku a Egypte. V knižnici majú mnohí napríklad tituly Za siedmimi divmi sveta, Objavenie Tróje, či Grécky zázrak.

Jubiluje aj filozofka, spisovateľka a prekladateľka ETELA FARKAŠOVÁ, ktorá sa narodila pred 78 rokmi.

Dnes by mal 85 rokov český dramatik, politik a štátnik VÁCLAV HAVEL. Počas komunistického systému strávil takmer päť rokov vo väzení, bol prezidentom troch štátov – na sklonku roku 1989 ho poslanci zvolili za prvého nekomunistického prezidenta Československej socialistickej republiky. Do roku 1992 bol prezidentom Česko-Slovenskej Federatívnej Republiky a v rokoch 1993-2003 zastával post českého prezidenta. Zomrel 18. decembra 2011.

Prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky MICHAL KOVÁČ zomrel pred piatimi rokmi, 5. októbra 2016 vo veku 86 rokov.

V roku 1713 sa narodil francúzsky osvietenský filozof a spisovateľ DENIS DIDEROT.

Takisto jubiluje ďalšia francúzska osobnosť, chemik LOUIS JEAN LUMIERE, spolu s bratom Augustom spolutvorca kinematografu.

Pred 56. rokmi prišiel na svet legendárny kanadský hokejista MARIO LEMIEUX.

Britská herečka KATE ELIZABETH WINSLETOVÁ, ktorá sa zaskvela vo filme Titanic, má 46 rokov.

Meniny oslavujú Viery, ktoré charakterizuje ráznosť a rozhodnosť.

Pred 59 rokmi vydala legendárna skupina Beatles svoj prvý singel s názvom Love Me Do.

A teraz o niečom úplne inom: V roku 1969 v britskej televízii BBC vybuchla bomba intelektuálneho i čierneho humoru, irónie, sarkazmu a uletených koláží menom Lietajúci cirkus Montyho Pythona (Monty Python’s Flying Circus).