Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Kalifornia po 433 rokoch rozhodla spor o mieste vylodenia F. Drakea

Point Reyes, územie kde podľa historikov zakotvil Francis Drake Foto: TASR/AP

Historici i odborníci iných vedných odborov celé roky tvrdili, že Drake zakotvil na polostrove Point Reyes, severne od San Francisca, v Marin County.

San Francisco 22. októbra (TASR) – Americká vláda po 433 rokoch uzavrela spor historikov, keď meritórne určila, že anglický námorný kapitán a objaviteľ sir Francis Drake zakotvil pri pobreží, ktoré dnes patrí okresu San Francisco. Dnešnú Kaliforniu hneď vyhlásil za územie patriace anglickej korune.

Historici i odborníci iných vedných odborov celé roky tvrdili, že Drake zakotvil na polostrove Point Reyes, severne od San Francisca, v Marin County. Iní vedci boli však presvedčení, že Drake mohol zakotviť rovnako dobre aj na Aljaške, či v Oregone, Britskej Kolumbii alebo na iných miestach kalifornského pobrežia.

Minister vnútra štátu Kalifornia Ken Salazar tento takmer 500-ročný spor prednedávnom s definitívnou platnosťou vyriešil, keď Point Reyes v Marin County vyhlásil za jedno z 27 kultúrnych pamiatok a miest celoštátneho významu práve v súvislosti s Drakeovým vylodením, informoval v sobotu San Francisco Chronicle.

Na rozdiel od miesta vylodenia nikdy neboli pochybnosti o tom, či sa Drake na lodi Golden Hind plavil na sever pozdĺž západného pobrežia Ameriky.

Keď loď Golden Hind 17. júna 1579 priplávala k pobrežiu dnešnej Kalifornie, námorníci po vylodení pribili na jeden zo stromov mosadznú tabuľu s nápisom, že ide o územie patriace kráľovnej Alžbete.

Popis miesta vylodenia bol však v dobových prameňoch veľmi nepresný, preto neskôr vyvolal diskusie historikov – jedni tvrdili, že Drake doplával až k brehom Aljašky, iní boli presvedčení, že šlo o súčasné San Diego.

Organizácia Drake Navigators Guild, ktorá združuje kalifornských historikov, identifikovala ako miesto, kde Drake vystúpil na pevninu, zátoku Drakes Cove v blízkosti väčšej zátoky Drakes Bay. Svoje tvrdenie môže podporiť viac ako 50 navádzacími znakmi, vrátane citácií z listinných prameňov zo 16. storočia.