Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

V pevnosti neďaleko Kaliningradu objavili jantár za 87 miliónov eur

Foto: commons.wikimedia.org

Odborníci teraz zhabaný jantár analyzujú, zisťujú, či bol vyťažený legálne a mali by stanoviť cenu nálezu.

Moskva 20. mája (TASR) - Ruská polícia a príslušníci tajnej služby (FSB) objavili v bývalej nemeckej pevnosti neďaleko Kaliningradu skrýšu s viac ako 29 tonami neopracovaného jantáru. Jeho hodnotu na čiernom trhu odhadli na 87 miliónov eur, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Na mieste nálezu pracujú teraz vyšetrovatelia. K prípadu prizvú aj potápačov, pretože časť opevneného objektu sa nachádza pod vodou a je možné, že v zaplavených podzemných priestoroch - bunkroch pochádzajúcich z druhej svetovej vojny - môže byť ďalší jantár.

Odborníci teraz zhabaný jantár analyzujú, zisťujú, či bol vyťažený legálne a mali by stanoviť cenu nálezu.

Podľa vyšetrovateľov prípadu sa v podzemných priestoroch opevneného objektu našlo 1300 vriec s neopracovaným jantárom. Nález patrí zrejme niektorej z firiem prepojených s tzv. jantárovým barónom Viktorom Bogdanom, po ktorom bolo vyhlásené medzinárodné pátranie v súvislosti s podozrením z pokusu podvodne získať približne 250 miliónov rubľov (päť miliónov eur) na nelegálnom vrátení DPH. Dolapili ho 24. marca toho roku v poľskom prístave Gdansk. Momentálne poľské úrady rozhodujú o jeho vydaní do Ruska.

V Kaliningradskej oblasti sa ročne ilegálnym spôsobom vyťaží 60-100 ton jantáru. Vedci tvrdia, že tento región obsahuje 80 percent jeho svetových zásob a je domovom jedinej povrchovej bane zameranej na ťažbu nerastu.

Jantár je priesvitná skamenená živica treťohorných ihličnatých stromov žltej až svetlohnedej farby. Využíva sa ako polodrahokam v šperkárskom a klenotníckom priemysle.