Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Karol Mičieta, bývalý rektor Univerzity Komenského, má 70 rokov

Na archívnej snímke Karol Mičieta Foto: TASR

Titul profesor v odbore všeobecná ekológia, ekológia jedinca a populácií získal v roku 2007.

Žilina/Bratislava 19. novembra (TASR) - Od detstva sa venoval botanike, pričom jeho meno sa spája napríklad aj s objavením nových druhov flóry Slovenska. Bývalý rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, popredný slovenský vedec, ktorý sa venuje botanike a ekológii, sa v sobotu 19. novembra dožíva 70 rokov.

Karol Mičieta sa narodil 19. novembra 1952 v Žiline v rodine učiteľa, botanika - amatéra. Od útleho detstva žil, podľa vlastných slov, v prírodopisnom kabinete a s odbornou literatúrou i časopismi. V roku 1976 absolvoval štúdium botaniky na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. Titul profesor v odbore všeobecná ekológia, ekológia jedinca a populácií získal v roku 2007.

V rokoch 1981 - 1990 pôsobil v Ústave molekulárnej a subcelulárnej biológie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave najskôr ako odborný a od roku 1982 ako vedecký a pedagogický pracovník. V rokoch 1990 – 1995 pracoval ako samostatný vedecký pracovník v Ústave bunkovej biológie na Prírodovedeckej fakulte UK, v rokoch 1995 – 2020 ako vedúci Katedry botaniky na Prírodovedeckej fakulte UK a od roku 2020 pôsobí na Katedre botaniky ako profesor.

Na archívnej snímke Karol Mičeta.
Foto: TASR/Michal Svítok


Prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD. pôsobil od 1. februára 2011 vo funkcii rektora svojej alma mater. Na čele Univerzity Komenského, najstaršej a najväčšej slovenskej univerzity, bol do 31. januára 2019. Ešte pred tým, od decembra 2002 do januára 2011 bol predsedom Akademického senátu UK.

Karol Mičieta sa podieľal na mnohých domácich aj zahraničných vedeckých projektoch, absolvoval viaceré zahraničné stáže napríklad v Nemecku, v Rakúsku, v Chorvátsku, v Portugalsku, vo Švajčiarsku, v Indii či v Malajzii. Z mnohých objavov si mimoriadne cení napríklad metódu retrospektívneho monitoringu ekogenotoxicity na rastlinách.

Je členom viacerých odborných slovenských i zahraničných spoločností. Podieľal sa, alebo bol zodpovedným riešiteľom viacerých domácich aj zahraničných vedeckých projektov. Dlhé roky pôsobil ako vedecko-výskumný pracovník.

Nositeľ Zlatej medaily Univerzity Komenského (2019) i Zlatej medaily Masarykovej univerzity v Brne (2019) Karol Mičieta zohrával a zohráva významnú úlohu pri popularizácii vedy, o čom svedčia aj desiatky publikácií v rôznych časopisoch.