Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Kartou v zahraničí platíme čoraz častejšie aj menšie nákupy

Ešte donedávna bola dostatočná hotovosť v peňaženke počas dovolenky istota. Teraz sa už čoraz viac ľudí spolieha na kartu, ktorou platia svoje útraty priamo na mieste.

Bratislava 22. mája (TASR) - Ľudia platia na zahraničných dovolenkách kartou čoraz častejšie. Už nevyberajú peniaze tak často z bankomatov, aby mali hotovosť poruke, ale naopak, väčšinu svojich útrat platia priamo kartou. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Home Credit Slovakia, a.s.

Ešte donedávna bola dostatočná hotovosť v peňaženke počas dovolenky istota. Teraz sa už čoraz viac ľudí spolieha na kartu, ktorou platia svoje útraty priamo na mieste. Zákazníci platia najčastejšie v susedných krajinách, do ktorých často cestujú. Podiel susediacich krajín na platbách kartou je totiž takmer dvojtretinový. Najobľúbenejšie je stále Česko, v ktorom sa uskutoční viac ako pätina všetkých zahraničných transakcií. V tesnom závese nasleduje Maďarsko, kde sa vykoná o 4 % menej transakcií.

"Maďarsko sa stáva stále zaujímavejšou oblasťou hlavne pre obyvateľov prihraničných obcí. Ceny sú tu priaznivé a tak sa sem stále viac ľudí vydáva na nákupy alebo aj do reštaurácií," uviedol dôvody Michal Kozub, analytik Home Credit Slovakia.

Spomedzi typických dovolenkových destinácií vedie Taliansko s takmer 4-% podielom na všetkých zahraničných transakciách. Nasleduje Chorvátsko, tradičná letná destinácia Slovákov, ktoré je celkovo na 8. mieste s takmer 4 % zahraničných transakcií. Prekvapením je USA, ktoré sú na 12. mieste.

V posledných rokoch sa zvyky ľudí menili. Ešte v roku 2010 vyberali častejšie hotovosť z bankomatu. Postupne si zvykli, že platenie kartou v zahraničí je bezpečné a hlavne pohodlné, preto v tomto roku tvoria výbery z bankomatu iba 8 % transakcií. Nosiť so sebou väčšie čiastky peňazí v zahraničí je už prežitok, naopak, platenie kartou sa stáva samozrejmosťou. Obľúbenosť karty dokazuje nielen rastúci počet transakcií, ale aj klesajúca priemerná platená čiastka. Tá sa znížila zo 42 eur v roku 2009 na 35 eur v tomto roku.