Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Každý človek má príležitosť v nedeľu vyjadriť vďaku matke

Foto: TASR/František Iván

Rôznym spôsobom môžu vzdať úctu všetkým mamičkám, mamkám, maminám, napríklad kúpou kytice, darčeka, návštevou či spomienkou.

Washington/Bratislava 11. mája (TASR) - Deti v mnohých krajinách sveta majú aj v roku 2012 príležitosť pripomenúť si Deň matiek, a to 13. mája, keďže pripadá na druhú májovú nedeľu. Rôznym spôsobom môžu vzdať úctu všetkým mamičkám, mamkám, maminám, napríklad kúpou kytice, darčeka, návštevou či spomienkou.

Pri príležitosti tohto sviatku je na Slovensku už na sobotu 12. mája pripravené podujatie Míľa pre mamu. Ako informoval na svojej internetovej stráne organizátor, Únia materských centier, do akcie sa má zapojiť 41 miest s hlavnou myšlienkou: prejsť symbolickú míľu a vzdať tak úctu matkám.

Na ženu ako darkyňu života mysleli už v antike. V starovekom Grécku oslavovali deň matiek 250 rokov pred narodením Krista. Išlo o slávnosti na počesť božstva Rhey - matky všetkých božstiev. Trvali zvyčajne tri dni - od 15. do 18. marca. Nemali však charakter verejných osláv fenoménu materstva, boli skôr súkromným sviatkom pokračovateliek rodu.

V 17. storočí začali uznávať tento sviatok v Anglicku. Vtedy v tejto krajine pracovalo veľa detí celý deň od rána do večera bez nároku na voľno. Jedine štvrtá nedeľa počas veľkonočného pôstu bola príležitosťou, aby navštívili rodičov a doniesli darčeky im a súrodencom. Táto nedeľa sa začala nazývať "Nedeľou matiek".

V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia. Zásluhu na tom má Američanka Anna Marie Jarvisová, ktorá v ženskom spolku v roku 1907 navrhla vzdať hold svojej mame a všetkým matkám sveta. Lobizmus dám spôsobil, že Kongres USA vyhlásil 8. mája 1914 druhú májovú nedeľu za Deň matiek. Prezident Woodrow Wilson podpísal neskôr dokument, v ktorom bol Deň matiek definovaný ako celoamerický národný sviatok. Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj takmer všetky krajiny na svete.

Oslavy dňa matiek v iný deň sú vo svete skôr výnimkou ako pravidlom. V Latinskej Amerike sa oslavuje o niekoľko dní neskôr, v Argentíne napríklad až v septembri.

Na európsku pôdu sa sviatok dostal prostredníctvom Švajčiarok v roku 1917. V Ruskej federácii ho oslavujú v novembri, v Španielsku a v Portugalsku až v decembri.

Na Slovensku sa Deň matiek začal sláviť až po roku 1989. Krajiny bývalého socialistického bloku venovali zvýšenú pozornosť skôr Medzinárodnému dňu žien, pripadajúcemu na 8. marec.

Deň matiek patrí medzi najdojemnejšie sviatky - pre každého človeka je jeho matka najdôležitejším človekom na svete. Od detstva až po posledné chvíle pred odchodom z tohto sveta si človek nesie v sebe jedinečný a neopakovateľný obraz - svojej matky. Matky, ktorá všetko chápe, odpúšťa, vždy poľutuje a bude stále milovať svoje dieťa bez ohľadu na to, aké ono je.

Deň otcov sa slávi v tretiu júnovú nedeľu.



Zdroje: www.dayformothers.com, www.mothersdaycentral.com, www.mothersdaycelebration.com, www.calend.ru, www.festadellamamma.net, www.muttertag2012.org, www.materskecentra.sk