Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Kedy farba na fasáde vydrží roky?

Kedy farba na fasáde vydrží roky Foto: STACHEMA Bratislava a.s.

Pocit z kvalitného bývania dotvárajú trvácne exteriérové farby.

Bratislava/Rovinka 14. júla (OTS) - Oku lahodiacu architektúru, zeleň a celkovo príjemné prostredie však dokáže pokaziť výber nesprávneho náteru, ktorý popraská alebo stratí pôvodný odtieň. Zistite, aké vlastnosti je potrebné zohľadniť pri kúpe a aplikácii farieb.

Ktorej farbe dať prednosť?
Ecolor
Foto: STACHEMA Bratislava a.s.
Výber odtieňov je síce dôležitý, no dôležitejší atribút je konkrétne použitie náteru. Aby bol výsledný efekt dokonalý a trvácny, odborníci odporúčajú farbu vyberať podľa prostredia, v ktorom sa natieraná fasáda nachádza. Nemožno zabudnúť ani na materiál, z ktorého je budova postavená a potrebné je brať v úvahu aj budúcu údržbu fasádneho náteru a jeho odolnosť voči biokorózii.

Každá farba je charakterizovaná vnútornými vlastnosťami, ako oteruodolnosť, vodeodolnosť, reakcia na zvýšenú vzdušnú vlhkosť alebo paropriepustnosť. Napríklad rad výrobkov Ecolor slovenského producenta STACHEMA Bratislava a.s. tvoria akrylátové farby, v ktorých sa spájajú vynikajúce hydofóbne a paropriepustné vlastnosti. Nátery s týmito vlastnosťami sú vhodné na povrchovú úpravu muriva, betónových panelov a sadrokartónov. Navyše sa vyrábajú v troch modifikáciách: farby šruktúrne Ecolor S, farby s kamienkom Ecolor SM či s efektom "pomarančová kôra" Ecolor SPK.

Pre moderné i historické budovy
Colorsil
Foto: STACHEMA Bratislava a.s.
Na povrchovú úpravu savých anorganických povrchov, napríklad pri sanácii starých a pamiatkových budov, je vhodné použiť nátery s nízkym difúznym odporom pre vodné pary. Tento parameter spĺňajú výrobky radu Colorsil, v ktorom sú zahrnuté silikátové farby. „Zákaznici v produktovom rade Colorsil nájdu farbu určenú pre sanáciu pasklín Colorsil Grob. V praxi je hojne využívaná adhézna farba Colorsil Kontakt ako základný náter pri sanácii historických budov, najmä ak bola z budovy odstránená pôvodná stará farba,“ konkretizuje Martin Procházka, predseda predstavenstva, STACHEMA Bratislava a.s.

Silcolor
Foto: STACHEMA Bratislava a.s.
Efektnú úpravu exteriérových povrchov zabezpečuje rad Silcolor, ktorý obsahuje paropriepustné, vysoko hydrofóbne nátery s tzv. samoočistiacou schopnosťou. Samočistenie znamená, že farba dlhodobo odoláva voči vonkajšiemu znečisteniu, a tým zamedzuje tvorbe nevzhľadných škvŕn na fasáde, ktoré spôsobujú mikroorganizmy. Renováciu zájdených, úfúľaných starých fasádnych náterov a k oživeniu kontaktných zatepľovacích systémov spoľahlivo zabezpečí Silcolor Renov. Obsahuje špeciálne výstužné vlákna a má taktiež preventívny účinok proti riasám a plesniam.

Viac informácií na stránke výrobcu.