Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Kniha Stavitelia Piešťan mapuje životné osudy už nežijúcich tvorcov

Kolonádový most krátko po úplnom dokončení v roku 1934 Foto: Balneologické múzeum Imricha Wintera

Medailóny 51 architektov a staviteľov sú ťažiskovou časťou knihy.

Piešťany 11. februára (TASR) – Architektom a staviteľom, ktorí tvorili podobu kúpeľného mesta Piešťany, je venovaná nová publikácia autora Ľubomíra Mrňu. Vydalo ju Balneologické múzeum Imricha Wintera (BMIW) pod názvom Stavitelia Piešťan, mapuje životné osudy a tvorbu už nežijúcich tvorcov v období historických i politických zmien od konca 19. do druhej polovice 20. storočia. Informoval o tom riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

„Kniha vznikla na základe rovnomenného seriálu v miestnej tlači, ktorý mal u čitateľov veľký úspech,“ uviedol Krupa. Do knižnej podoby pribudli medailóny o niektorých osobnostiach, nové informácie a obrazové materiály. „Podobu Piešťan ovplyvnila najmä secesia, funkcionalizmus a výstavba v období socializmu, ktorý predstavoval z historického hľadiska nedlhé obdobie rokov 1948 až 1989. Možno konštatovať, že v tomto období v Piešťanoch vzniklo, aj v pomere k ich rozlohe, veľké množstvo významných a dominantných stavieb. Dôkazom ich kvality a významu je i skutočnosť, že mnohé z nich sú dnes národnými kultúrnymi pamiatkami,“ uviedol Krupa.

Kúpele Františka Jozefa – pôsobivá kúpeľná dvorana zbúraná v roku 1967
Foto: Balneologické múzeum Imricha Wintera


Medailóny 51 architektov a staviteľov sú ťažiskovou časťou knihy. „Čitateľ sa dozvie informácie o osobnostiach od medailónu významného maďarského architekta Ignáca Alpára (1855-1928) až po nemenej významného architekta Ferdinanda Milučkého (1929-2019), tvorcu jednej z najpôsobivejších piešťanských stavieb, Domu umenia. Popri bratislavskom krematóriu jednej z jeho najvýznamnejších prác vôbec,“ dodal Krupa. Text dopĺňa 271 fotografií, kresieb, plánov a dokumentov. Publikácia vyšla s podporou Trnavského samosprávneho kraja, mesta Piešťany a Stavebnej spoločnosti Raving, k dispozícii je v expozíciách BMIW.