Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Koalícia pre deti Slovensko upozorňuje, že deti treba počúvať

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cieľom podujatí je diskusia o deťoch a mladých, avšak nie bez nich.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Deti sú často opomínané a prehliadané, lebo majú "slabý hlas", a práve toto by si mala verejnosť viac uvedomovať. Poukazuje na to aj Koalícia pre deti Slovensko, ktorá pripravila tretí ročník kampane s názvom Počúvajme deti. Podujatia v rámci kampane organizuje pri príležitosti prijatia Deklarácie práv dieťaťa (20.11.1959) a Dohovoru o právach dieťaťa (20.11.1989) Valným zhromaždením Organizácie Spojených národov. TASR o tom informovala Stella Hanzelová z Nadácie pre deti Slovenska.

Cieľom podujatí je diskusia o deťoch a mladých, avšak nie bez nich. "Len dialóg a spolupráca všetkých aktérov, detí a mladých ľudí nevynímajúc, totiž dokáže priniesť výsledok, ktorý sa nielen udrží, ale ktorý budeme radi a spoločne zveľaďovať," zdôraznila Dana Rušinová, prezidentka Koalície pre deti Slovensko.

Je presvedčená, že je potrebné upozorňovať, vzdelávať a podporovať kompetentných tak, aby si detský hlas vedeli vypočuť a aby sa z detí a mladých ľudí stali postupne rešpektovaní partneri. Tí by sa následne mohli podieľať na príprave, tvorbe i vyhodnocovaní konkrétnych projektov, programov či politík.

Rušinová zároveň podotkla, že každé dieťa, bez ohľadu na pohlavie, vek, sociálne postavenie či národnosť, je jedinečnou osobnosťou, ktorá má svoje práva. Slovensko by podľa nej malo byť v tomto smere krajinou, ktorá ich bude dodržiavať tak, aby všetky deti boli spoločnosťou rovnako prijaté a rešpektované. "Dajme im šancu, aby detstvo prežili tak, aby sa tu cítili dobre a aby sa Slovensko stalo krajinou, budú chcieť aj oni raz v budúcnosti rozvíjať a zveľaďovať pre ďalšie generácie," uviedla Rušinová na margo tohtoročnej kampane. Tá symbolicky vyvrcholí v sobotu 10. decembra, na Medzinárodný deň ľudských práv.

Koalícia pre deti Slovensko združuje mimovládne neziskové organizácie a expertov. Cieľom je presadzovať, obhajovať a napĺňať práva, potreby a záujmy detí v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa a jeho opčných protokolov. Koalícia je partnerom Výboru OSN pre práva dieťaťa a členom Výboru pre deti a mládež SR a európskej organizácie Eurochild a Siete národných partnerov – National Partners Network.