Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Koľko vás skutočne stojí auto, ktorým denne jazdíte

Foto: Pexels.com

Viete, aké sú reálne náklady na jazdenie vaším autom? Je to oveľa viac, než si myslíte. Čím je trasa dlhšia, tým menej zaplatíte. Neveríte?

Bratislava 24. februára (OTS) - V nasledujúcich riadkoch sa dozviete viacero spôsobov, ako ušetriť.

Nakŕmte auto palivom
Ceny palív neustále rastú a spolu s nimi vaše náklady pri šoférovaní. Tie však závisia aj od reálnej spotreby vášho auta. Pokiaľ vlastníte väčšie vozidlo, priplatíte si. Do úvahy musíte brať aj stav vozovky. S týmto problémom sa stretnete najmä na cestách druhej a tretej triedy. Ceny benzínu sa tiež líšia v závislosti od danej lokality. Pri naftových motoroch si dajte pozor na ročné obdobie. V závislosti od neho si zvoľte zimnú či letnú naftu.

Poplatky za prihlásenie auta
Každý nový majiteľ musí prihlásenie vozidla zrealizovať do 30 dní od jeho nadobudnutia. Pri starších autách je zaužívané pravidlo, že najmenšia výška registračného poplatku je 33 eur. Ak však ide o novšie vozidlo, táto suma sa môže vyšplhať až do výšky 3900 eur. Vychádza sa pritom z koeficientu výkonu motora a veku daného vozidla.

Povinné zmluvné poistenie vozidla
Majte vždy na pamäti, že povinné zmluvné poistenie sa vám skutočne oplatí. Okrem toho, že je povinné (ak vás zastavia policajti a nemáte ho, čaká vás mastná pokuta), je aj výhodné. V prípade nehody vám poisťovňa škody preplatí. Ak ste na vážkach, ktoré si vybrať, okrem samotnej ceny porovnávajte aj ponuky doplnkových služieb. Niektoré poisťovne ponúkajú odtiahnutie auta zdarma.
Foto: Bigstock.com


Dbajte na údržbu a pneumatiky
Vaše auto si dokáže udržať dokonalý vzhľad za predpokladu, že mu venujete dostatočnú starostlivosť. Čistenie a umývanie by malo byť samozrejmosťou. Po týchto úkonoch nevynechajte ani dôsledné sušenie. Podlahu interiéru by ste mali pravidelne vysávať. Pri pneumatikách je základom ich prezutie zo zimných na letné a naopak. Za nové zaplatíte len niekoľko desiatok eur, tak zbytočne nešetrite. Práve od pneumatík závisí bezpečnosť jazdy.

Skontrolujte klinový a plochý remeň
O bezproblémový pohon motora sa stará klinový a plochý remeň. Pravidelne ich kontrolujte. Klinový remeň by mal byť napnutý. Pokiaľ tomu tak nie je, po naštartovaní vozidla začujete prenikavé pískanie. Natrhnutie remeňov tiež neznačí nič dobré. V obidvoch prípadoch bezodkladne navštívte servis, kde si ich necháte vymeniť.

Myslite na olejové kvapaliny
Prevažná väčšina motoristov si olejové náplne necháva dopĺňať v servisoch. Pozor si dajte hlavne na hladinu oleja. Jeho aktuálne množstvo zistíte pomocou mierky. V prípade potreby ho jednoducho doplníte. Kontrolovať olej by ste mali vždy v studenom stave. Po zastavení auta je motor rozhorúčený a chvíľu potrvá, kým olej ochladne. Ak však pridáte príliš veľa oleja, môže sa stať, že jedno z tesnení zlyhá a v ojedinelých prípadoch sa dokonca môže zadrieť motor.

Brzdová kvapalina vám môže zachrániť život
Väčšina moderných áut disponuje automatickou kontrolou brzdovej kvapaliny. Pri starších vozidlách však elektronika nefunguje tak, ako by mala. Hlásenia, ktoré zobrazuje nemusia byť pravdivé. V prípade, že brzdíte často, môže sa stať, že brzdová kvapalina sa prehreje a vaše auto prestane brzdiť. Mali by ste ju meniť aspoň raz za rok, ideálne v profesionálom v jednom z autoservisov.

Jazdite dlhšie, ušetríte
Ak budete jazdiť dlhšie a pokojnejšie, autu i peňaženke spravíte radosť. Návštevy servisov a púmp budú zriedkavejšie. Nič na tom nie je. Stačí udržiavať ručičku otáčkomera v stredných otáčkach. Platí to pri každom aute. Ak jazdíte väčšinou v meste, usilujte sa o dlhšie trasy. Prípadne zvážte občasný výlet do hôr. Zmeníte prostredie a zároveň ušetríte.