Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Komédia Všetko, všade a naraz sa stala víťazom Critics Choice Awards

Na snímke austrálska herečka Cate Blanchettová cenou Najlepšia herečka vo filme Tár (postava dirigentky a skladateľky Lýdie Tár) počas 28. ročníka udeľovania cien Critics Choice Awards v americkom Los Angeles v noci na 16. januára 2023. Foto: TASR/AP

Cenu pre najlepšiu herečku si odniesla Cate Blanchettová za úlohu fiktívnej šéfdirigentky Berlínskej filharmónie v dráme Tár.

Los Angeles 16. januára (TASR) — Americká sci-fi komédia Všetko, všade a naraz sa stala v nedeľu v Los Angeles víťazom 28. ročníka udeľovania cien Critics Choice Awards. Združenie amerických a kanadských kritikov Critics Choice Association (CCA) prisúdilo snímke ceny za najlepší film, najlepší pôvodný scenár a najlepší strih. Dan Kwan a Daniel Scheinert získali ceny za najlepšiu réžiu a Ke Huy Quan sa stal najlepším hercom vo vedľajšej úlohe, informovala agentúra DPA.

Cenu pre najlepšiu herečku si odniesla Cate Blanchettová za úlohu fiktívnej šéfdirigentky Berlínskej filharmónie v dráme Tár. Najlepším hercom v hlavnej úlohe sa stal Brendan Fraser, stvárňujúci vo filme The Whale (Veľryba) muža s nadváhou, ktorý sa pokúša znovu nadviazať kontakt so svojou 17-ročnou dcérou Ellie.

V kategórii najlepší film v neanglickom jazyku zvíťazila indická historická dráma RRR, ktorá bodovala aj medzi soundtrackmi (za pieseň Naatu Naatu). Nemecký protivojnový film Na západe nič nové — rovnako ako na Zlatých glóbusoch — vyšiel znova naprázdno. Dráma režiséra Edwarda Bergera bola nominovaná na Oscara v Nemecku.

V televíznych kategóriách trikrát bodoval seriál Volajte Saulovi, ktorý je spin-offom kultového seriálu Perníkový tatko. Kritici ho ocenili ako najlepší dramatický seriál a herci Bob Odenkirk a Giancarlo Esposito získali ceny pre najlepšieho herca v hlavnej a vo vedľajšej úlohe. Abbott Elementary sa stal najlepším komediálnym seriálom.

Critics Choice Awards sa udeľujú od roku 1995. Rozhoduje o nich viac ako 500 členov CCA z USA a Kanady.