Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Ojedinelý koncept cestovného ruchu

Foto: Nestville Park

Najpríťažlivejšou turistickou oblasťou Slovenska je tatranský región, ktorý zahŕňa Tatry a severný Spiš. Počet turistov je v oboch oblastiach približne rovnaký.

Bratislava 24. októbra (OTS) - Tatry sú zaujímavé prírodnou scenériou, možnosťami turistiky, lyžovania a Spiš zas zaujme kaštieľmi, kláštormi, hradmi, múzeami, pamiatkami ľudovej architektúry a krásou prírody pozorovanej aj z plte na Dunajci.

Počet zahraničných, ale i domácich návštevníkov na Severnom Spiši sa pohybuje vyše 500 000 ročne. Hlavným lákadlom je plavba na plti na hraničnej rieke Dunajec a Staroľubovniansky hrad. Pred rokom pribudla neďaleko hradu (5 km) nová turistická zaujímavosť Nestville Park. Expozícia tradičných remesiel a liehovarníctva zachytáva spôsob života ľudí v tomto regióne od 12. storočia. Sofistikovaný a do detailov premyslený Park ohromí aj rozhľadených zahraničných návštevníkov. Honosí sa zozbieranými artefaktmi o liehovarníctve v regióne, o tradíciách predkov, typickým materiálom na výstavbu (podtatranský pieskovec, smrek, jedľa), umeleckou prácou v interiéroch, ktorá je tak isto príznačná pre región severného Spiša. Celá prehliadka Nestville Parku sa končí pod najväčším viac ako 6-metrovým vyrezávaným obrazom v Európe.

Expozícia je otvorená od júla 2012 a majestátnymi vyrezávanými bránami prešlo už viac ako 42 000 návštevníkov. Najväčší záujem o novinku majú domáci návštevníci (72,5%). 11 500 zahraničných návštevníkov netvoria len turisti z Poľska a Čiech, ale 5 % zahraničných turistov pochádza z USA, Japonska, Ruska.

Nestville Park bojuje o pozornosť aj akciami, ktoré v areáli ponúka. Veľkolepé otvorenie v júni 2012 s Jeanom Claude Van Damme striedali podujatia s regionálnym rozmerom, folklórny, country festival, deň otvorených dverí s Petrom Jandom. Aktuálne sa v Parku koná súťaž vo vyrezávaní tekvíc.
V Hniezdnom prinášajú ojedinelý koncept cestovného ruchu pre Slovensko. Stvárnenie tradícií v modernom spracovaní zaujme aj náročného zahraničného či domáceho turistu. Podujatia zároveň prinášajú oživenie aj pre regionálnu kultúru.

Viac informácií o Nestville Parku: http://www.nestvillepark.sk/