Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Kontroly odhalili nekvalitnú zmrzlinu

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime.

Bratislava 8. júla (TASR) - Hygienici si koncom mája a začiatkom júna posvietili na cukrárenské výrobne a cukrárne, celkovo skontrolovali 527 prevádzok po celom Slovensku. Odobrali 622 vzoriek cukrárenských výrobkov a zmrzliny, z toho nevyhovelo 30 vzoriek výrobkov a 43 vzoriek zmrzliny.

"Zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae," priblížil Úrad verejného zdravotníctva zistenia z kontrolovaných zmrzlín.

Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. Niektoré mikrobiologické zmeny možno odhaliť aj zmenami senzorických vlastností - teda chuti, vône. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu, alebo je nedostatočne premiešaná, odporúča sa nekonzumovať ju.

Kým Číňania si na zmrzline pochutnávali už pred piatimi tisíckami rokov, do Európy sa dostala až na prelome letopočtu, kedy si ju dopriali Gréci a Rimania. Odhliadnuc od toho však Európa za zmrzlinové pochúťky vďačí až moreplavcovi Marcovi Polovi, ktorý jej pôvodnú receptúru údajne ukradol na svojich potulkách Áziou.

Prvým zmrzlinovým dezertom, ktorý vyrobili Číňania, bolo roztlačené ovocie zmiešané so snehom a kúskami ľadu. Práve tento čínsky dezert môžeme považovať za predchodcu aj dnes obľúbenej ovocnej drene.

Tak ako kedysi aj v súčasnosti patrí zmrzlina k obľúbeným pochúťkam. Hoci sa dnes k nej môžeme dostať prakticky kedykoľvek a kdekoľvek, v minulosti bola zmrzlina luxusným tovarom označovaným "ľadová senzácia" alebo "mrazivá vášeň", na ktorej si pochutnávali len na kráľovských dvoroch.