Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Korben Dallas potešia fanúšikov nový albumom i skladbou Pekne zomrieť

Na archívnej snímke spevák kapely Korben Dallas Juraj Benetin. Foto: TASR - Martin Palkovič

Korben Dallas vybrali pieseň Pekne zomrieť ako prvú skladbu z albumu pre jej neobvyklú tému.

Bratislava 20. januára (TASR) - Skupina Korben Dallas pripravuje na február vydanie nového albumu Deti rýb. V poradí siedmy štúdiový album vychádza tri roky po predchádzajúcom Bazéne a dva roky po EP Konečně s Anetou Langerovou. Novinku avizuje prvou ukážkou z chystaného albumu, skladbou Pekne zomrieť. TASR informoval manažér kapely Matúš Németh.

Album ponúkne deväť skladieb, v ktorých nemá chýbať viacero nápadov. "Dá sa tu počuť aj soul, aj Bowie, aj francúzsky film, aj tanečný klub o tretej ráno, aj ryba lapajúca po dychu – to všetko podané hravou formou a zasadené v obrovskom členitom priestore," hovoria členovia kapely, ktorú v súčasnosti tvoria spevák a gitarista Juraj Benetin, basgitarista Lukáš Fila a bubeník Ozo Guttler. Ako producent sa o album postaral Tomáš Sloboda zo skupiny Le Payaco.

Korben Dallas vybrali pieseň Pekne zomrieť ako prvú skladbu z albumu pre jej neobvyklú tému. "Keď sme si ju pri nahrávaní prvýkrát vypočuli, až sme sa jej zľakli. V posledných pár rokoch sa smrť stala oveľa väčšou súčasťou našich životov, čo súviselo jednak s udalosťami v našom súkromí, ale aj so situáciou vo svete," hovorí Benetin o výbere skladby s témou smrti. Pieseň sprevádza minimalistické video z dielne Lukáša Kodoňa. Použil v ňom ultra HD zábery Slnka vytvorené americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA).

Aj vznik nového albumu Korben Dallas ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. "Začiatkom roka 2020 sme niekoľko mesiacov plánovali spoločné turné k EP Konečně s Anetou Langerovou, ktoré sa však pre pandémiu nikdy neuskutočnilo – ani na jar, ani neskôr na jeseň. Keď sa ukázalo, že ku klubovým koncertom sa tak skoro nevrátime, pustili sme sa do prípravy nového albumu. Deti rýb už teda celé vznikli v priebehu pandémie," spomína Guttler.

V textoch pesničiek sa však koronavírus prvoplánovo nijako neobjavuje. "V našej tvorbe kladieme dôraz na osobné výpovede, neriešime aktuálne spoločenské alebo politické otázky. Niežeby nás nezaujímali, naopak, venujeme sa im dosť v našich občianskych životoch. Náš postoj sa ani teraz nezmenil. Je však jasné, že pred pandémiou nedokáže nikto ujsť, lebo sa dotýka aj najintímnejších častí našich životov. Keď teda spievame o tom, že by sme chceli pekne zomrieť, určite sa v tom dá nájsť aj ozvena pandémie, aj keď pesničku priamo neinšpirovala," priznal Fila.


Pieseň Pekne zomrieť: