Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

VIDEO: V košickej Botanickej záhrade vystavujú preparovaný hmyz

Výstava preparovaného tropického hmyzu vrátane mnohých druhov motýľov v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Na výstave je niekoľko stoviek exemplárov rôzneho preparovaného hmyzu zo všetkých tropických oblastí sveta a je spestrená aj živými tropickými bezstavovcami, hmyzom, škorpiónmi a pavúkmi. Foto: TASR - František Iván

V areáli tiež možno sledovať široké spektrum voľne žijúcich druhov živočíchov, ktoré sú prirodzenou súčasťou biotopov.

Košice 7. júla (TASR) - Niekoľko stoviek exemplárov rôzneho preparovaného hmyzu zo všetkých tropických oblastí sveta si môžu pozrieť návštevníci Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Na výstave sú tiež živé tropické bezstavovce, hmyz, škorpióny či pavúky v insektáriách. TASR o tom informoval hovorca univerzity Tomáš Zavatčan s tým, že v areáli botanickej záhrady možno sledovať aj voľne žijúce živočíchy.



Kazety s preparovaným hmyzom dopĺňali všetky výstavy Motýľov exotických trópov. Žiaľ, situácia okolo koronakrízy nám v tomto roku nedovolila motýliu šou v tropickom skleníku realizovať, preto sme sa rozhodli aspoň takýmto spôsobom vyjsť v ústrety všetkým záujemcom o túto výstavu a milovníkom hmyzu,“ uviedol riaditeľ botanickej záhrady Pavol Mártonfi. Zbierku preparovaného hmyzu im aj tento rok zapožičal súkromný zberateľ Michal Zachar, ktorý návštevníkom počas júlových a augustových víkendov poskytne i poradenstvo. Výstava je sprístupnená do 30. augusta.

V areáli tiež možno sledovať široké spektrum voľne žijúcich druhov živočíchov, ktoré sú prirodzenou súčasťou biotopov. Doterajší zoologický prieskum zistil v botanickej záhrade vyše 100 druhov vtákov, 25 druhov cicavcov, osem druhov obojživelníkov a štyri druhy plazov. Postupne realizujú aj inventarizáciu bezstavovcov. „Registrujeme u nás napríklad vyše 40 druhov mravcov predstavujúcich viac ako tretinu druhov myrmekofauny Slovenska. Len v samotných skleníkoch sa zatiaľ našlo 62 druhov pavúkov,“ spresnil vedúci Oddelenia zoológie a ochrany rastlín Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Martin Suvák s tým, že viaceré doteraz zistené živočíchy sú chránené z hľadiska slovenskej alebo európskej legislatívy či medzinárodných dohovorov. Predbežne evidujú 18 druhov živočíchov európskeho významu a okolo 25 druhov národného významu.

Osobitnú kategóriu predstavujú zámerne chované živočíchy, či už spomínané tropické motýle, pakobylky alebo ryby, exotické papagáje, ale aj domáce živočíchy ako sú sliepky, kozy, ovce i zajace, ktoré sú veľkou atrakciou hlavne pre detských návštevníkov,“ doplnil Suvák. Pripomenul, že v botanickej záhrade dlhodobo podporujú aj chov včiel.