Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kráľovskú korunu v trnavskom múzeu hľadá s hráčmi digitálny výr Viktor

Na snímke budova Západoslovenského múzea v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Hru vyvinulo štúdiu IT Dream špeciálne pre múzeum v Trnave a je pilotnou v rámci nového projektu Mysterio.

Trnava 21. júla (TASR) – Trnavské Západoslovenské múzeum má v tieto letné prázdniny nový typ návštevníkov. Malí vyznávači digitálnych hier a tiež ich dospelí sprievodcovia sa chodia medzi starobylé múry bývalého klariského kláštora zahrať novú hru Kráľovská koruna. Informovala o tom vedúca prezentačného oddelenia Simona Jurčová.

Jej príbeh je založený na skutočnej udalosti v 17. storočí, keď bola kráľovská koruna skutočne ukrytá v jednom z meštianskych domov v Trnave počas Betlenovho povstania. "Dnes je známy ako Dom hudby Mikuláša Schneidera Trnavského a je súčasťou múzea. Na fasáde o tom hovorí latinský nápis s chronostikonom odkazujúcim na rok 1625 'Ja cudzinka som kedysi prebývala pod touto strechou'," uviedla Jurčová. Hlavným sprievodcom hrou je animovaná postavička výr Viktor, ktorému hlas prepožičal herec, trnavský rodák Dano Heriban. Úlohou hráča je pomôcť Viktorovi ukradnutú kráľovskú korunu nájsť.

Hru vyvinulo štúdiu IT Dream špeciálne pre múzeum v Trnave a je pilotnou v rámci nového projektu Mysterio. "Je umiestnená výlučne v priestoroch hlavnej budovy na Múzejnom námestí č. 3. Popri zábave sa účastníci hry dozvedia veľa zaujímavostí zo života v 17. storočí a zároveň ich hra zavedie na zaujímavé miesta v budove múzea, ako sú krypta, pivnica, oratórium či expozície o prírode, sakrálnych pamiatkach a zvonoch," informovala Jurčová. Na jednotlivých stanovištiach dostanú hráči úlohy a môžu sa im ukázať aj historické postavy a predmety, ktoré voľným okom nemajú šancu zazrieť.

Hru je možné hrať na novších modeloch smartfónov s operačným systémom Android alebo iOS. Využíva technológiu rozšírenej reality. "V prípade, ak telefóny systémy nepodporujú alebo ide o väčšie skupiny, múzeum môže zapožičať tablet," doplnila.