Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Krásy Slovenska prezentuje na výstave EXPO v Dubaji fotograf Kulisev

Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev, archívna snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Kulisevove diela môžu návštevníci z takmer dvoch stoviek krajín obdivovať aj na veľkoplošnej 360 stupňovej obrazovke v rozlíšení 4K.

Bratislava/Dubaj 27. januára (TASR) - Návštevníci svetovej výstavy EXPO v Dubaji môžu obdivovať aj krásu slovenskej prírody. Súčasťou Slovenského pavilónu je tiež výstava Amazing Slovakia fotografa a cestovateľa Filipa Kuliseva. To najkrajšie zo slovenského prírodného a kultúrneho dedičstva prezentuje na veľkoformátových obrazoch.

"Roky som fotografoval prírodné scenérie výhradne v zahraničí, no v poslednej dekáde čoraz viac vyhľadávam aj slovenské motívy. Slovensko má s výnimkou mora absolútne všetko, čo je atraktívne v turizme. Nie sú to len Tatry, ale aj majestátne historické stavby, ako je Spišský hrad, prírodná rozmanitosť Slovenského raja či technické pamiatky, ako sú vodné mlyny na Malom Dunaji," povedal pri príležitosti Národného dňa SR na výstave EXPO 2020 Kulisev. "Som veľmi rád, že môžem prispieť k tomu, aby to videl doslova celý svet," podčiarkol fotograf.

Výstava je súčasťou expozície Slovakia Travel, ktorá chce odprezentovať Slovensko ako atraktívnu a modernú destináciu, pomôcť cestovnému ruchu, hotelom, akvaparkom a ďalším inštitúciám prežiť ťažké pandemické obdobie a vrátiť zahraničných turistov.

"Fotografie Filipa Kuliseva výborne dopĺňajú nielen priestory Slovakia Travel, ale aj celého slovenského pavilónu. Vystavená tvorba má veľkú odozvu u návštevníkov a dotvára tak lepší obraz a predstavu o krásach, ktoré naša krajina ponúka. Môžem potvrdiť, že prezentovaný obsah a moderný vizuálny zážitok sa stáva silnou motiváciou navštíviť Slovensko," zhodnotil riaditeľ slovenskej expozície v Dubaji Róbert Mojsej.

Kulisevove diela môžu návštevníci z takmer dvoch stoviek krajín obdivovať aj na veľkoplošnej 360 stupňovej obrazovke v rozlíšení 4K. Výstava Amazing Slovakia potrvá do 31. marca, ktorý je aj oficiálnym záverom EXPO Dubaj.

Cestovateľ a fotograf Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP sa za uplynulé desaťročie prepracoval do svetovej špičky vo fotografovaní prírodných scenérií. Absolvoval viac ako dve stovky individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal jedenásť kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov. V roku 2020 sa stal držiteľom zlatej kamery a Európskym profesionálnym fotografom roka v kategórii Dron (FEP European Drone Golden Camera Award).