Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Kresťania dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstania Krista

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Počas slávnostných bohoslužieb dnešnej Veľkonočnej nedele sa veriaci spolu s kňazmi a biskupmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou a z nádeje na večný život, ktorú priniesol ľudstvu.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery, slávia dnes kresťania na Slovensku i vo svete.

Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením najväčších kresťanských sviatkov. Je to najväčší Kristov zázrak a základná pravda kresťanskej viery. Je to víťazné zavŕšenie Kristovho vykupiteľského diela.

Počas slávnostných bohoslužieb dnešnej Veľkonočnej nedele sa veriaci spolu s kňazmi a biskupmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou a z nádeje na večný život, ktorú priniesol ľudstvu.

Aj na Veľkonočný pondelok, ktorý sa zvykne nazývať tiež "pondelkom baránka", sa v katolíckych, evanjelických a ďalších kresťanských chrámoch konajú bohoslužby na oslavu Kristovho zmŕtvychvstania.

Pre Gréckokatolíkov je dnešok najdôležitejším sviatkom liturgického roka

Svätá nedeľa paschy je najvýznamnejším a najdôležitejším sviatkom celého liturgického roka pre veriacich Gréckokatolíckej cirkvi. Pre TASR to uviedol hovorca košickej eparchie Gréckokatolíckej cirkvi Michal Hospodár.

„Oslava Kristovho vzkriesenia pre gréckokatolíkov začína v skorých ranných hodinách Utierňou paschy. Potom nasleduje obyčajne posvätenie veľkonočných jedál,“ dodal Hospodár.

Spresnil ďalej, že v dopoludňajších hodinách pokračujú liturgiou svätého Jána Zlatoústeho. „Táto liturgia je zvláštna tým, že obsahuje čítanie Evanjelia vo viacerých jazykoch,“ doplnil Hospodár.

Zdôraznil, že liturgia má slávnostný charakter a je pre veriacich Gréckokatolíckej cirkvi pečatením istoty vzkriesenia.

V gréckokatolíckej cirkvi sa dnes, na Svätú a Veľkú nedeľu Paschy, slávi zavčasu ráno Utiereň Vzkriesenia s krásnym paschálnym kánonom sv. Jána Damascenského. Po nej nasleduje posvätenie veľkonočných jedál. V doobedňajších hodinách sa potom slávi svätá liturgia a poobede večiereň.


V evanjelických kostoloch čítajú Pastiersky list biskupov ECAV

V evanjelických kostoloch na Slovensku čítajú dnes Pastiersky list biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) určený na Prvú slávnosť veľkonočnú 2012.

"Veľká noc nám hovorí o veľkom a jedinečnom víťazstve života nad smrťou. Veľký piatok nám pripomenul, že pravdu je možné aj ukrižovať, že nespravodlivosť môže niekedy oslavovať svoj triumf. No veľkonočné ráno nám zdôrazňuje, že to všetko je len dočasné. Konečné víťazstvo je vždy tam, kde je Ježiš Kristus, teda na strane pravdy, spravodlivosti a života," píšu biskupi v liste.

Ako ďalej zdôrazňujú v Pastierskom liste, "Kristovo zmŕtvychvstanie je základom našej viery aj základom cirkvi Ježiša Krista. Šíriť zvesť o Ježišovi je poslaním a povinnosťou každého kresťana".

Generálny biskup ECAV Miloš Klátik, biskup Západného dištriktu Milan Krivda a biskup Východného dištriktu cirkvi Slavomír Sabol veriacim pripomínajú, že tak ako sa pri sčítaní obyvateľstva priznali k svojej viere, je veľmi dôležité, aby sa podľa toho priznania a vyznania aj rozhodovali a konali. Aby tohtoročné sviatky Veľkej noci všetkých zmobilizovali k tomu, aby sa stali skutočnými svedkami Ježiša Krista.