Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Matica slovenská vydala publikáciu Čestná stráž prezidenta SR

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Hradského nová publikácia je úplne prvou knihou, ktorá sa venuje dejinám a osobnostiam Čestnej stráže, ale aj výzbroji a výstroji či rôznym aktivitám jej príslušníkov.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky - História a súčasnosť je názov knižného diela, ktoré prináša Vydavateľstvo Matice slovenskej (MS). Monografiu napísal spisovateľ Juraj Hradský, ktorý bol v minulosti príslušníkom tejto elitnej jednotky. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Grznárová.

Publikácia podľa jej autora vznikala počas dlhšieho časového obdobia. "Keďže som nechcel vytvoriť iba akúsi technokratickú príručku, ale priblížiť tento elitný útvar čitateľom v historických súvislostiach, hlavne pokiaľ ide o naše územie od obdobia Uhorského kráľovstva až podnes," priblížil Hradský s tým, že podstatná časť knihy je však zameraná na históriu Čestnej stráže (Hradní stráže) od roku 1918 po súčasnosť. Hradský má v portfóliu viacero historických monografií, najmä o historických zbraniach či o dejinách hlavného mesta SR Bratislavy. Okrem publicistiky sa venuje aj výtvarnému umeniu. Podľa jeho výtvarných návrhov boli zhotovené zbrane pre Čestnú stráž prezidenta SR v historických uniformách, ako i šabľa pre dôstojníkov Čestnej stráže prezidenta SR Model 1998 (M-98).

Hradského nová publikácia je úplne prvou knihou, ktorá sa venuje dejinám a osobnostiam Čestnej stráže, ale aj výzbroji a výstroji či rôznym aktivitám jej príslušníkov. "Obsah knihy nás napĺňa hrdosťou, že i Čestná stráž prezidenta SR je súčasťou histórie budovania štátneho ceremoniálu na najvyššej úrovni. Zároveň tento ceremoniál rozvíjame a budujeme pre budúcnosť a zachovanie našich novodobých tradícií. Je to prvá publikácia, ktorá dáva verejnosti informáciu o organizácii, zákonných povinnostiach Čestnej stráže prezidenta SR a akým spôsobom ich tento útvar napĺňa," uviedol veliteľ Čestnej stráže prezidenta SR plukovník Branislav Vavrinec ku knihe, ktorá čitateľom približuje históriu a úlohy čestných stráží, ale i dôvod a potrebu mať protokolárne ceremoniálne jednotky v novodobej histórii štátov.

Ako ďalej informuje MS, monografiu oficiálne prijme prezidentka SR Zuzana Čaputová po skončení tzv. lockdownu.