Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

TOP udalosti, kuriozity a zaujímavosti zo sveta v roku 2013 (1.)

Foto: TASR/AP

Mača v práčke, zinscenovanie vlastného únosu, súťaženie v najdlhšom bozku, voľby miss, pivo namiesto vody z kohútika, dražby či iné zaujímavosti, ktoré sa udiali v roku 2013.

Bratislava 31. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí zo sveta v roku 2013.


JANUÁR

1. januára - Dôchodkyňa v severofrancúzskom meste Roubaix privítala príchod nového roka netradične, sama a zamknutá cez noc v miestnom supermarkete. Sedemdesiattriročnej žene sa urobilo pri nakupovaní v obchode nevoľno a išla na toaletu. Keď z nej vyšla, obchod bol prázdny a zamknutý. Podľa francúzskych médií žena opakovane spúšťala alarm a strávila noc prechádzajúc sa medzi regálmi, nedovolila si však nič z ponúkaných sviatočných lahôdok skonzumovať.

5. januára - Mačku prenášajúcu pílku a mobilný telefón "zadržali" v bráne väznice v severovýchodnej Brazílii. Pri bližšej kontrole zistili, že mačka niesla aj vrtáky, slúchadlá, pamäťovú kartu, batérie a telefónnu nabíjačku. Polícia v meste Arapiraca s 215.000 obyvateľmi považovala za podozrivých všetkých 263 väzňov.

Na snímke chytená mačka
Foto: TASR/AP


6. januára - Letecká spoločnosť Icelandair si musela počas letu z Reykjavíku do New Yorku poradiť s problémovým cestujúcim, ktorý udieral ostatných pasažierov, vykrikoval oplzlosti a pľul. Hovorca spoločnosti, Gudjón Arngrímsson, uviedol, že posádka obmedzila problémového cestujúceho na pohybe, keď jeho správanie začalo predstavovať hrozbu. Po prílete na Kennedyho letisko sa muža chopila polícia.

9. januára – Maďarský tím vývojárov pokoril ďalší svetový rekord v mozaike leteckých snímok s najdetailnejším geometrickým rozlíšením. Fotografia Vojenského pamätného parku v Pákozde má rozlíšenie 0,5 cm/pixel.

10. januára - Mestský poslanec z obce Aa en Hunze na severovýchode Holandska Bert Wassink sa zviditeľnil v celej krajine. Svojich spoluobčanov totiž vyzval, aby vykonávali malú potrebu počas sprchovania. Ušetria tým vraj veľa vody a peňazí.

11. januára - Švédsky dizajnér Fredrik Hjelmquist navrhol rakvu so vstavanými reproduktormi, spojenými na diaľku s prehrávačom, prostredníctvom ktorého budú môcť pozostalí púšťať nebožtíkovi hudbu.

12. januára - Titul Miss America získala v Las Vegas 23-ročná Newyorčanka z Brooklynu. Víťazka súťaže získa univerzitné štipendium vo výške 50.000 dolárov a korunku na jeden rok.

Miss Amerika 2013 Mallory Haganová z New Yorku
Foto: TASR/AP


14. januára - Po výdatných novoročných oslavách robotníci v ruskom Iževsku omylom napojili vodovodné potrubie na plynovú rúru, a tak v treskúcich mrazoch odpojili bytovku od zdroja energie. Mnohí odborníci hovoria, že desaťdňové oslavy nového roku v Rusku sú na pracoviskách kontraproduktivně.

21. januára - Austrálsky tínedžer Matt Corby si posvietil na americký reťazec rýchleho občerstvenia, keď si zmeral kúpený "30-centimetrový sendvič" (Subway Footlong) a zistil, že je o palec (2,5 centimetra) kratší. Na facebookovej stránke zverejnil fotografiu centimetra položeného na sendviči, ktorá zaujala tisíce ľudí a vyvolala stovky komentárov. Spoločnosť Subway Australia sa na Facebooku vyjadrila, že pomenovanie sendviča Footlong je registrovaná značka, ktorá "nebola mienená ako meradlo dĺžky". Priznala však, že vyfotografovaný sendvič je "mierne poddimenzovaný a nezodpovedá štandardu". Jej odpoveď fanúšikov sendvičov nahnevala.

21. januára - Oznam pri vchode do jednej z knižníc v austrálskom Sydney sa stal víkendovým hitom na sociálnych sieťach. Všetky biografické a populárno-náučné knihy zdiskreditovaného cyklistu Lancea Armstronga podľa neho presúvajú do oddelenia beletrie.

22. januára - Americký herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger sa vyznal, že stále miluje svoju manželku Mariu Shriverovú, s ktorou žijú v odlúčení. "Terminátor" povedal, že napriek odlúčeniu strávil Vianoce spolu s Mariou a ich spoločnými deťmi. Dodal, že nevedú vojnu a dúfa v zmierenie.

Arnold Schwarzenegger
Foto: TASR/AP


23. januára - Speváčka Beyoncé sa za predvedenie americkej hymny na inaugurácii prezidenta USA Baracka Obamu najskôr dočkala slov chvály, potom a však na ňu zosypala spŕška kritiky - nespievala vraj naživo, ale zo záznamu.

24. januára - Opitý rakúsky vojak základnej služby vliezol v noci do komína v kasárňach a zasekol sa v ňom takým spôsobom, že ho museli zachraňovať hasiči.

26. januára - Iba 11-ročný školák zo Španielska zinscenoval vlastný únos, len aby zabránil svojim rodičom ísť do školy na rodičovské združenie.


FEBRUÁR



1. februára - Nový singel americkej skupiny Bon Jovi Because We Can už dostal aj svoj videoklip. Jeho režisérom je Fisher Stevens. Skladba a videoklip avizovali vydanie dlho očakávaného nového albumu What About Now. Na tomto albume poslucháči nájdu aj filmovú pesničku Jona Bon Joviho Not Running Anymore, za ktorú bol nominovaný na Golden Globe Awards. Singel Because We Can zaznamenal na iTunes skvelý štart. V 12 krajinách sa okamžite stal najsťahovanejším trackom a v ďalších 24 krajinách sa dostal do TOP-5.



4. februára - Terminátor družne s Herminátorom - to azda najviac zaujalo médiá počas slávnostného otvorenia zjazdárskych MS. V rakúskom Schladmingu v jednej lóži stretli dvaja slávni rodáci - herec, kulturista a politik Arnold Schwarzenegger s bývalou megahviezdou bielych svahov Hermannom Maierom.

6. februára - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zriadila verejnú webstránku, na ktorej môžu ľudia anonymne oznámiť podozrenie z korupcie alebo zo zmanipulovaných stretnutí po celom svete. Údajné porušenia etického kódexu FIFA zaznamenané na stránke www.bkms-system.net/FIFA priamo napojili na sudcu etickej komisie Michaela Garciu.

9. februára - Obraz francúzskeho maliara Henriho Matissa, ktorý ukradli pred viac než desiatimi rokmi z venezuelského múzea, sa vrátil z USA. Obraz v roku 1981 zakúpilo juhoamerické múzeum od Newyorskej galérie za 480.000 dolárov, dnes odborníci jeho hodnotu odhadujú na tri milióny dolárov. Tajným agentom FBI sa podarilo dielo získať až v lete 2012, pričom po ňom pátrala aj španielska, britská a francúzska polícia a tiež Interpol.

12. februára - Thajsko dosiahlo svetový rekord v hromadnom simultánnom točení kruhmi. Potvrdil to zástupca Guinnessovej knihy rekordov.

Foto: TASR/AP


12. februára - Syn bývalého basketbalistu Larryho Birda skončil v rukách policajtov. Dvadsaťjedenročný Conner Anthony Bird sa podľa polície pokúsil zraziť autom svoju bývalú priateľku. Mladík okrem toho čelil obvineniu zo zastrašovania zbraňou, ublíženia na zdraví a držania marihuany.

12. februára - Michiganský advokát Walter Bentley sa rozhodol darovať jednému manželskému páru v USA valentínsky darček v podobe bezplatného rozvodu. Ponuku zverejnil na internete a konštatoval, že sa mu prihlásilo takmer 500 záujemcov z Michiganu.

13. februára - Legendárny argentínsky futbalista Diego Maradona sa opäť stal otcom. Jeho dlhoročná partnerka Verónica Ojedová priviedla na svet chlapca, ktorý dostal meno Diego Fernando Maradona Ojeda.

14. februára - Už druhýkrát za tri roky dosiahol thajský pár nový rekord v najdlhšom bozku. Počas bozkávacieho maratónu na Deň svätého Valentína mali manželia pery pritlačené 58 hodín, 35 minút a 58 sekúnd.

14. februára - Estónec, ktorý sa v predvečer Dňa sv. Valentína napriek zákazu svojej manželky vydal do baru, prežil pád zo siedmeho poschodia, keď unikal zo zamknutého bytu pomocou lana vytvoreného z posteľnej bielizne.

17. februára - Americký prezident Barack Obama si zahral po prvý raz golf s Tigerom Woodsom a mal tak šancu vidieť, ako sa hrá tento šport na najvyššej úrovni. Obama, náruživý príležitostný golfista, sa s druhým najlepším hráčom sveta zišiel vo floridskom jachtovom a golfovom klube.

Tiger Woods, Barack Obama
Foto: TASR/AP


18. februára - Americká punková formácia Blink-182 mala pred koncertným turné po Austrálii neobvyklé personálne problémy. Hráč na bicie Travis Barker (37) totiž odmietol účasť na turné z obáv pred lietaním. Hudobník sa, ako oznámil prostredníctvom sociálnej siete Facebook, ešte nevyrovnal so strašným zážitkom z roku 2008, keď pri leteckom nešťastí v americkom štáte Južná Karolína, ktoré si vyžiadalo štyri obete, utrpel ťažké popáleniny.

20. februára - Obchod s jablkami v anglickom grófstve Norfolk, ktorý už 20 rokov predáva jablčný džús a jablkové víno, vzdal márny boj s úspešnou technológiou spoločnosti Apple. Jeho majiteľ Geoff Fisher povedal, že sa rozhodol premenovať obchod a namiesto jabĺk (Apple shop) dať do názvu jablkové víno (Cider shop), pretože je nútený každý týždeň odpovedať na približne 20 telefonátov záujemcov o telefóny a tablety iPhone a Ipad.

22. februára - Nemecký manželský pár sa obrátil na súd s kurióznou sťažnosťou. Dvojica tvrdila, že podnikla právne kroky, pretože ich vyrušovala vlajka futbalového klubu Borussie Dortmund v susedovej záhrade. Manželia tvrdili, že žlto-čierna vlajka im bránila pri pokojnom čítaní kníh.

25. februára - Václav Klaus ml. (43), syn exprezidenta ČR, mal za sebou utajenú svadbu s o 16 rokov mladšou Luciou Hřebačkovou, ktorej dejiskom bol istý wellness hotel v Krkonošiach.

25. februára - Problémová americká herečka a speváčka Lindsay Lohanová si mala zahrať samu seba a v novom televíznom seriáli stvárniť pacientku, podrobujúcu sa terapii.


MAREC



2. marca - Americký zvierací útulok hľadal nový domov pre kocúra, ktorý váži ako štvorročné dieťa - celých 16 kilogramov.
Kocúr Biscuit pozerá z klietky v útulku v St. Charles
Foto: TASR/AP


4. marca - Pätnásť austrálskych baníkov prišlo o prácu po tom, čo zavesili na YouTube videozáznam, na ktorom tancujú Harlem Shake v zlatej bani na západnom pobreží. Médiá vzápätí zaplavili výzvy adresované spoločnosti Barminco Pty, aby ich zobrala nazad. Spoločnosť v liste, ktorý zaslala novinám West Australian v Perthe, uviedla, že baníci porušili základné pravidlo bezpečnosti.



4. marca - Spojené štáty sa domnievajú, že OSN má problém ohľadne konzumácie alkoholu. Ambasádor Joseph M. Torsella, ktorý zastupuje USA v rozpočtovom výbore OSN, vyhlásil, že napätý proces vyjednávania o výročnom rozpočte svetovej organizácie ešte komplikuje istý počet diplomatov, ktorí na rokovania prídu podnapití.

6. marca - Najväčší výrobca hodiniek vo Švajčiarsku vydal svoju výročnú finančnú správu s 216 stranami v švajčiarskej nemčine, aby ukázal svoj blízky vzťah k tejto alpskej krajine.

10. marca - Prosba vdovy počuť opäť hlas svojho manžela viedla k obnoveniu vysielania jeho oznamu v londýnskom metre spred 40 rokov, aby cestujúci neprekračovali bezpečnostnú čiaru. Margaret McCollumová dlhé roky navštevovala stanicu londýnskeho metra Embankment (Nábrežie), aby si vypočula tradičné oznámenie, ktoré pred štyrmi desaťročiami nahovoril jej manžel Oswald Lawrence. Keď v roku 2012 zistila, že ho prestali vysielať, napísala Dopravnému podniku mesta Londýn, či by od nich mohla dostať kópiu nahrávky. Dopravný podnik, ktorý spravuje aj metro, uviedol, že jej cédečko s nahrávkou zaslal.

14. marca - Miestny pivovarník na Alandských ostrovoch v Baltskom mori - sú súčasťou Fínska - oznámil, že začne vyrábať pivo, ktoré je inšpirované fľašami, ktoré pred tromi rokmi našli vo vraku lode spred dvoch storočí. Zo škunera, ktorý sa podľa odborníkov potopil v 40. rokoch 19. storočia, vytiahli päť fliaš piva a 168 fliaš šampanského. Fínski vedci preskúmali obsah fliaš a vytvorili vzorec pre pivo, ktoré znovu vyrobí miestny pivovar Stallhagen.

16. marca - Austrálsky zlatý retriever Charlie sa stal nezvyčajným rekordérom - štekal najhlasnejšie na svete. Jeho majiteľka Belinda Freebairnová dala svojho štvornohého priateľa zapísať do Guinnessovej knihy rekordov.

Zlatý retriever Charlie
Foto: youtube




16. marca - Známa módna návrhárka a aktivistka za ochranu klímy Vivienne Westwood už vybrala víťazný dizajn Vlajky pre budúcnosť, ktorá bude vsadená na morské dno pri severnom póle. Súťaž medzinárodnej organizácie skautiek WAGGGS a Greenpeace sa konala v rámci celosvetovej kampane za záchranu Arktídy. Britská ikona módy vyberala z návrhov, ktoré prišli z 54 krajín vrátane návrhov detí zo Slovenska. Porota na čele s Vivienne Westwood vybrala ako víťazný návrh vlajku od 13-ročnej skautky z Malajzie. Znázornila v ňom sedem pestrofarebných holubíc symbolizujúcich jednotlivé kontinenty. Každá holubica nesie olivovú ratolesť, ktorá sa v strede spája a tvorí vavrínový veniec, symbol ochrany Arktídy. Na základe víťazného návrhu sa vytvorí titánová vlajka, ktorá bude spolu s miliónmi podpisov z petície vsadená na severný pól štyri kilometre pod ľadovou pokrývkou.

17. marca - Psík Hendrix, anglický špringeršpaniel, pôvodne cestujúci z amerického štátu New Jersey do mesta Phoenix v Arizone, si urobil neplánovanú "menšiu obchádzku", keď sa omylom ocitol na palube lietadla smerujúceho do Írska.

25. marca - K veľkonočným sviatkom patrí čokoláda a obchody sú plné čokoládových vajíčok a zajačikov: belgická pošta však vydala 538.000 známok, na ktorých je vyobrazená čokoláda a navyše chutia a voňajú ako čokoláda. Séria piatich známok stoja 6,20 eura.

Zamestnanec pošty si lupou prezerá kvalitu vytlačených ´čokoládových´ známok v belgickom meste Mechelen, 6. februára 2013.
Foto: TASR/AP


26. marca - Spoluzakladateľ skupiny Beatles, autor veľkého množstva hitov a najúspešnejší hudobník všetkých čias sir Paul McCartney, vyrazil na koncertné turné.

31. marca - Celý blší cirkus padol za obeť mrazivým teplotám, ktoré zasiahli Nemecko. Riaditeľ blšieho cirkusu Robert Birk povedal, že bol šokovaný, keď našiel všetky tri stovky bĺch, s ktorými vystupoval, mŕtve v ich transportnej schránke.


APRÍL



1. apríla - Biely dom si veľkonočné sviatky nespestril len tradičným gúľaním vajíčok, ale tento nezvyčajný dátum využil aj na prvoaprílový žartík. Na sociálnej sieti Twitter oznámil, že uverejní osobitné video posolstvo amerického prezidenta. V miestnosti s pultom a americkou zástavou, kde zvyčajne vídať hovorcu Jaya Carneyho, však nebol nikto. Potom sa spoza pultu vynorila hlava černošského chlapca, bol to Robby Novak, ktorý hráva detského prezidenta na obľúbených videách na portáli YouTube. "Vyzerá to, akoby ste čakali niekoho iného," povedal malý Novak a v krátkom vystúpené prezradil, že to len bol - 1. apríl - "Deň bláznov".

Americký prezident Barack Obama, prvá dáma USA Michelle Obamová, ich dcéry Sasha a Malia, Veľkonočný zajačik a Robby Novak sa prihovárajú z balkóna k súťažiacim, ktorí sa prišli zúčastniť na podujatí kotúľania vajíčok v záhrade Bieleho domu vo Washingtone 1. apríla 2013.
Foto: TASR/AP


4. apríla - Zubnú kefku amerického astronauta Edwina Aldrina - ktorý bol hneď po veliteľovi Neilovi Armstrongovi druhým človekom na Mesiaci - vydražili v New Yorku. Aldrin mal hygienickú pomôcku so sebou, keď sa v roku 1969 zúčastnil misie Apollo 11.

5. apríla - Britský princ William dostal košom od štvorročnej Shony, ktorá sa síce na stretnutie s ním vyparádila, ale potom nechcela nastaviť líce na bozk. V poradí druhý následník britského trónu však toto odmietnutie vzal s humorom. Spolu s tehotnou manželkou Kate bol na dvojdňovej návšteve Škótska.

Britský princ William dostal košom od štvorročnej Shony
Foto: youtube.com


8. apríla - Hudobní priaznivci sa dozvedeli, že v júni tohto roku vyjde kompletná zbierka albumov najbradatejšej rockovej skupiny histórie ZZ Top, pod názvom The Studio Albums 1970–1990. ZZ Top – The Studio Albums 1970–1990 je set desiatich CD, na ktorých sú klasické albumy skupiny z čias ich pôsobenia vo vydavateľstve Warner Bros. Oficiálny dátum vydania bol 10. jún.

10. apríla - O "hyperpolyglotovi", mimoriadne talentovanom tínedžerovi z New Yorku Timothym Donerovi (16), ktorý ovláda 23 jazykov vrátane neživých latinčiny a starogréčtiny, informoval londýnsky denník Daily Telegraph. Podľa novín hovorí mladík napríklad po arabsky, čínsky, hebrejsky, japonsky. Ovláda však aj swahilčinu, ktorá je úradným jazykom Africkej únie a viacerých krajín čierneho kontinentu.

11. apríla - Mená manželky holandského princa Viliama Alexandra, ktorý sa 1. mája stal novým kráľom, a ich troch dcér nesú nové druhy plesne. Bádatelia z holandského inštitútu CBS-KNAW na odbornom sympóziu v Amsterdame informovali, že objavili nový druh penicilínovej plesne a nazvali ho Penicillium vanoranje, kvôli oranžovej farbe mikroorganizmu. Oranžová je tradičná farba holandského kráľovského dvora. Podľa návrhu vedcov dostali štyri ďalšie príbuzné plesne druhové mená maximae, amaliae, alexiae a arianeae podľa mien všetkých princezien - kráľovskej manželky Máximy a jej troch dcér Amalie, Alexie a Ariany.

13. apríla - Niektorí ľudia v Británii a v Spojených štátoch sa iba tak pre zábavu škriepia o to, kto má najmenší park na svete. Rivalmi sú Mill Ends Park v Portlande v americkom štáte Oregon a Prince's Park v Burntwoode severne od anglického mesta Birmingham. Park v Portlande má tvar kruhu s priemerom 60 centimetrov a je v ňom trochu pôdy s vysadenými rastlinami. Park v Burntwoode je oveľa väčší - s rozmermi 4,6 metra krát deväť metrov. Dvaja Briti, ktorí celý "spor" spustili, uviedli, že nemali v úmysle požiadať predstaviteľov Guinnessovej knihy svetových rekordov, aby odobrali Portlandu titul. Falošný spor začali preto, aby získali publicitu pre charitatívne podujatie.

13. apríla - Nepálsky televízny moderátor si zabezpečil zápis do Guinnessovej knihy rekordov za doteraz najdlhšiu talk show v svetovej televíznej histórii. Moderátor Rabi Lamichhane si rekord vyslúžil televíznym programom o Nepále ako Buddhovom rodisku, odvysielanom na miestnej stanici News24. Program trval nepretržitých 62 hodín a 12 minút a skončil sa až presne v deň, keď si krajina pripomína vstup do nového roka, ktorý v Nepále tradične pripadá na obdobie medzi 12.-15. aprílom.

22. apríla - Kenský rozhodca zažaloval tamojšiu národnú futbalovú federáciu (FKF) za to, že údajne zostal impotentný po tom, ako mu jeden z trénerov pri vniknutí na hraciu plochu schmatol a rukami stlačil genitálie. Arbiter Martin Wekesa požadoval od FKF odškodné 240.000 dolárov. K incidentu prišlo v roku 2012. Wekesu napadol Daudi Kajembe, ktorý je členom realizačného tímu Sparki Youth a jeho tímu arbiter vylúčil jedného z hráčov.

24. apríla - Americká oscarová herečka Gwyneth Paltrow bola časopisom People vyhlásená na najkrajšiu ženu na svete pre rok 2013. Z vrcholu rebríčka tak zhodila popovú speváčku Beyoncé.

Gwyneth Paltrow
Foto: TASR/AP Photo


26. apríla - O neobvyklý zásah pre policajtov a hasičov sa v okolí Českých Budějovíc postarala dvojica losov. Mohutné zvieratá sa dostali až k Stecherovmu mlynu a hrozilo, že sa dostanú aj na frekventovanú cestnú komunikáciu E55. Napokon sa presunuli smerom k mestu, na istý čas uviazli pod splavom na Vltave, ale napokon si pomohli vlastnými silami, rozdelili sa a zamierili do lesov v okolí.

28. apríla - Vyše 200 súťažiacich v čašníckych uniformách si zmeralo sily počas každoročných pretekov ulicami argentínskeho Buenos Aires. Reštauračný personál sa hnal 1,6-kilometrovou trasou s plne naloženými podnosmi a za hlasného povzbudzovania davu, no snažil sa pri tom nevyliať nápoje z pohárov. Víťaz tohtoročného behu zvládol danú trasu za 17 minút.

30. apríla - Ruská tenistka Marija Šarapovová deň po úspešnej obhajobe titulu na turnaji WTA v Stuttgarte zavítala do Moskvy, kde v priestoroch obchodného domu prezentovala vlastnú značku cukroviniek "Sugarpova".


MÁJ



3. mája - Nemeckú políciu poriadne prekvapilo auto mladej blondíny, ktoré vyzeralo ako vozidlo policajnej hliadky - v nápadnom ružovo-čiernom prevedení. Nápis "Polizei" (polícia) však bol zmenený na "Pozilei", a teda nebol prehreškom. Reflexné pásky prilepené na ružovom aute značky Opel ale už v poriadku neboli. Takúto výbavu môžu mať len zásahové vozidlá, upozornili policajti mladú dámu pri cestnej kontrole v Hüllerupe v Šlezvicku-Holštajnsku.

Foto: aachener-zeitung.de


3. mája - Tureckému premiérovi Tayyipovi Erdoganovi zrejme veľmi záleží na tom, aby jeho krajina organizovala olympijské hry 2020. Svojho tokijského náprotivka Šinzóa Abeho požiadal, aby Japonsko stiahlo svoju kandidatúru. Samozrejme, všetko s veľkou dávkou humoru. Stretnutie japonských a tureckých zástupcov prišlo len pár dní po tom, čo šéf tokijského organizačného výboru Naoki Inose slovne napadol Istanbul a islamské krajiny. V rozhovore pre New York Times uviedol, že "jediným spoločným znakom islamských krajín je Alah, inak medzi sebou iba bojujú". Inose sa za svoje vyjadrenia neskôr ospravedlnil. "Ak moje vyjadrenia spôsobili niekomu problémy, ospravedlňujem sa. Chcem, aby naše kandidatúry pokračovali podľa pravidiel Medzinárodného olympijského výboru a viem, že by som nemal kritizovať iné miesta".

7. mája - Päť detí bývalého skvelého futbalistu Realu Madrid Alfreda Di Stefana sa snažilo za pomoci súdu zabrániť svojmu otcovi v sobáši s o 50 rokov mladšou priateľkou Ginou Gonzalezovou.

15. mája - Thajčan Sorrawee Nattee, ktorý s implantátmi prsníkov pred štyrmi rokmi získal ako transsexuál korunku kráľovnej krásy, sa rozhodol odísť do kláštora. Dvadsaťštyriročný Thajčan - Miss Tiffany 2009 - chce trieť biedu ako budhistický mních. Vyhlásil, že je pripravený zanechať celý svoj majetok.

Sorrawee Nattee
Foto: bangkokpost.com


15. mája - Muž, ktorý plánoval predriblovať s futbalovou loptou zo svojho rodného Seattlu do Brazílie, dejiska MS 2014, skonal po tom, ako ho zrazilo auto v Oregone.

16. mája - Austrálskeho ministra Shanea Rattenburyho, ktorý si ráno vyšiel pre zdravie zabehať cez hlavné mesto Canberra, porazil v behu neznášanlivý súper. Keď sa dostal do cesty kengure, jednoducho ho zhodila na zem.

16. mája - Novinkou pašeráckych tunelov do pásma Gazy sa stali jedlá z americkej siete rýchleho občerstvenia KFC. Predtým boli podzemné tunely známe dodávkami zbraní, benzínu, potravín a dokonca aj áut, teraz "fastfoodom".

16. mája - Korunu uhorských kráľov, ktorá je vystavená v kupolovej sieni maďarského parlamentu v Budapešti, už nebude možné fotografovať. Kráľovské symboly a príslušenstvo, ktoré do konca roka 1999 boli vystavené v Národnom múzeu, sa mohli v parlamente doposiaľ fotografovať iba bez blesku. Odteraz platí úplný zákaz fotografovania.

Svätoštefanská koruna
Foto: TASR/Ladislav Vallach


17. mája - Vedenie anglického futbalového klubu Stoke City začalo vyšetrovať incident, ktorý sa odohral v ich tréningovom centre. Útočník Kenwyne Jones si našiel v skrinke prasaciu hlavu, pričom za týmto kanadským žartíkom zrejme stáli jeho vlastní spoluhráči. Tento nemiestny žart ho vraj natoľko nahneval, že golfovou palicou rozbil predné sklo na aute spoluhráča Glenna Whelana. Celý incident potvrdzuje aj fotka stredopoliar Breka Sheaho, ktorý ju zavesil na Twitter.

17. mája - Hviezdna americká manželská dvojica, R&B speváčka Beyoncé a raper Jay-Z, oznámili, že čakajú druhé dieťa. Informoval o tom britský spravodajský server E!News s odvolaním sa na viaceré dôveryhodné zdroje.

18. mája - Bývalý tréner futbalistov Manchestru City Roberto Mancini sa rozlúčil s fanúšikmi netradičným spôsobom. V novinách Manchester Evening News nechal uverejniť celostranový "inzerát" s titulkom "Tri nezabudnuteľné roky", prostredníctvom ktorého vyjadril vďaku za podporu počas viac ako trojročného pôsobenia na Etihad Stadium. "Navždy zostanete v mojom srdci. Ciao" znel odkaz pri jeho fotke s tromi získanými trofejami. Vedenie klubu prepustilo talianskeho kormidelníka presne 12 mesiacov po tom, ako priviedol "Citizens" k zisku prvého titulu anglického majstra po 44 rokoch.

Roberto Mancini
Foto: TASR/AP


19. mája - Rekordný jackpot v americkej lotérii Powerball vo výške 590,5 milióna dolárov našiel svojho výhercu. Výherný tiket bol podaný v supermarkete v mestečku Zephyrhills na Floride.

19. mája - Tvrdí sa, že mačka má deväť životov. Opäť to dokázalo osemtýždňové mačiatko Gollum, ktoré akoby zázrakom prežilo 30-minútový cyklus v práčke. Tento kuriózny prípad sa stal v meste Larkfield v anglickom grófstve Kent, kde sa korytnačinová mačka Gollum schovala v hromade špinavej bielizne, aby unikla pred ohlušujúcim zvukom vysávača svojej majiteľky Lauren Gavinovej. Tá však medzitým dovysávala a kým sa zviera spamätalo, ocitlo sa spolu s bielizňou v práčke - na pol hodinu. Po otvorení práčky z nej na podlahu v kuchyni vypadlo bezvládne telíčko mačiatka, ktoré sa bez problémov zmestilo do ľudskej dlane. Zdesená Lauren okamžite utekala k neďalekému veterinárovi, ktorému sa život Gollum podarilo zachrániť. Od smrti ju však delili len minúty - mačiatko bolo tak podchladené a malo toľko vody v pľúcach, že trvalo 45 minút, kým sa mu dala namerať teplota.

Foto: TASR/AP


21. mája - Monacké knieža Albert II. s manželkou Charlene navštívili škótsky ostrov Canna s 11 obyvateľmi, kde pre nich miestni ľudia otvorili jedinú reštauráciu. Vzácna návšteva sa ponúkla, že umyje riad. To však ostrovania priateľsky odmietli.

21. mája - Kuriózny prípad "votrelca do bankovej filiálky" riešili ukrajinskí policajti v meste Dolina v Ivanofrankivskej oblasti. Istý podnapitý muž rozbil okennú tabuľu na vchode do peňažného ústavu a práve preliezal cez dvere, keď ho zadržali alarmovaní policajti. Už prvé poznatky vyšetrovateľov však ukázali, že nešlo o bankového lupiča, ale o opilca, ktorý mal pod značným vplyvom alkoholu pocit, že ho manželka nechce pustiť domov a preto si cestu kliesnil násilím, domnievajúc sa, že vchádza do vlastného príbytku.

22. mája - Tréner futbalistov Juventusu Turín Antonio Conte a kapitán Gianluigi Buffon viedli klubovú delegáciu počas návštevy pápeža Františka vo Vatikáne. Pápež František je milovníkom futbalu a zanietený fanúšik argentínskeho klubu CA San Lorenzo, hoci nezabudol podotknúť, že má rád aj Juventus, pretože korene jeho rodiny siahajú až do regiónu Piemont. Pápež dostal do daru Buffonov brankársky dres s podpismi všetkých hráčov a repliku talianskej ligovej trofeje, ktorú Juventus získal v druhej sezóne v rade.

24. mája - Iba zhodou okolností vyšlo najavo, že si zakladateľ sociálnej siete Facebook a jeden z najbohatších ľudí planéty Mark Zuckerberg s manželkou Priscillou Chan odskočil nedávno do Prahy. Stalo sa tak zrejme po tom, čo sa Zuckerberg zúčastnil rokovaní s poľským vládnym predstaviteľom Michalom Bonim vo Varšave. Všetko vyšlo najavo vďaka záberu, na ktorom pár zo zámoria v centre českej metropoly zachytil Lukasz Porwol. Ten fotografiu následne zverejnil na Twitteri.

28. mája - Mišo Kuzmanovič z bosnianskeho mesta Prnjavor si po dvojročnom úsilí a stovkách hodín práce sadol do ručne vyrobenej repliky vozidla Formula-1, naštartoval ju a povozil sa. Bol to jeden z najšťastnejších dní v jeho živote.

Štyridsaťosemročný Bosniak Mišo Kuzmanovič pózuje v replike Formuly 1 v bosnianskom meste Prnjavor, 200 km severozápadne od Sarajeva.
Foto: TASR/AP




JÚN



4. júna - Rakúsky pivovar ponúkol originálnu pomoc pri povodniach a poskytol pivo zadarmo pre všetkých, ktorí bojujú s počasím. V oblastiach postihnutých záplavami dostali majitelia pohostinstiev, stanovištia hasičov a armády po 100 litroch alkoholického aj nealkoholického piva. Donášku mali rozdeliť ľuďom, zápasiacim s vodným živlom.

7. júna - Milióny komárov na kostolnej veži v meste Ueckermünde v nemeckom Meklenbursku-Predpomoransku takmer vyvolali požiarny poplach - pripomínali totiž čierny dym.

12. júna - Futbalový útočník José Giménez z argentínskeho klubu Bella Vista nedohral stretnutie proti San Juanu po tom, čo ho hlavný rozhodca vylúčil za napadnutie psa. Giménez schmatol čierno-bieleho psa, ktorý sa počas duelu zatúlal na ihrisko, a surovo ho odhodil. Ten sa pritom udrel o plot, avšak rýchlo sa postavil na nohy a utiekol.

12. júna - Tri malé netopiere druhu kaloň egyptský potešili návštevníkov viedenského akvária Dom mora, ktorý je aj domovom týchto malých živočíchov. Mláďatá počas dňa takmer nevidieť, skôr ich počuť. Ukryté v matkinej srsti sa stále hlučne dožadujú mlieka. Večer im matka vyhovie a nakŕmi ich, vtedy možno potomkov uvidieť.

12. júna - Strieborný certifikát americkej vlády v hodnote 1000 dolárov - akú mal v čase vydania v roku 1891 - vydražili na aukcii v Kalifornii za 2,6 milióna dolárov.

14. júna - Špekulovalo sa o tom, kde strávia medové týždne švédska princezná Madeleine a jej manžel Chris O'Neill. Záhadu vyriešili švédske noviny Expressen, ktoré šťastný pár "nachytali" na Seychellských ostrovoch.

18. júna - Prišla na svet korytnačka s dvoma hlavami v zoologickej záhrade v San Antoniu v americkom Texase. Pokrstili ju Thelma a Louise, po dvojici kamarátok v rovnomennom hollywoodskom filme. Každá hlava má vlastný mozog a zvieratko konzumuje potravu oboma hlavami. Samička pláva a pohybuje sa rovnako, ako keby mala iba jednu hlavu.

Thelma a Louise, dvojhlavá korytnačka v zoologickej záhrade v San Antoniu.
Foto: TASR/AP


21. júna - Víťazom 25. ročníka americkej súťaže o najškaredšieho psa sveta sa stal kríženec bígla, boxera a baseta s veľkou hlavou a "kačacími" tlapami. Súťaž sa konala v kalifornskej Petalume a spomedzi 30 uchádzačov zvíťazil "domáci" štvorročný kríženec z kalifornského Chica počúvajúci na meno Walle.

Najškaredší pes v roku 2013 - Walle
Foto: TASR/AP


24. júna - Renomovaný producent hollywoodskych blockbusterov Jerry Bruckheimer (69) sa konečne dočkal hviezdičky na Chodníku slávy (Walk of Fame) v "továrni na sny". Čestným hosťom na slávnosti bol Johnny Depp, hlavný predstaviteľ mimoriadne úspešného cyklu o Pirátoch z Karibiku, ktorý je spojený s Bruckheimerový menom.