Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Užívateľ Twitteru urážal proroka Mohameda, dostal päť rokov väzenia

Foto: TASR/AP

Kuvajt, kde žije väčšina sunnitského obyvateľstva, už dlhý čas patrí k najagresívnejším štátom Perzského zálivu, ktoré uplatňujú prísne opatrenia voči priestupkom na internete.

Kuvajt 18. novembra (TASR) - Kuvajtské súdy dnes poslali na päť rokov do väzenia užívateľa internetovej sociálnej siete Twitter po tom, ako ho uznali vinným z urážky proroka Mohameda. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnych aktivistov.

Rozhodnutie súdu je nateraz posledným svojho druhu, ktoré za uplynulé obdobie padlo v regióne Perzského zálivu, kde sa stupňujú snahy o tvrdší postih za politické komentáre, ako aj za iné formy vyjadrení v sociálnych médiách.

Musába Šamsáha zatkli po tom, ako na Twitteri v máji zverejnil komentár obsahujúci narážky na potomkov islamského proroka. Podľa aktivistu Nawáfa Hendala sa odsúdený Šamsáh hodlá voči rozhodnutiu odvolať. Jeho komentár, ktorý medzitým stiahli zo stránky, sudcovia vnímajú ako podporu šiitského vierovyznania.

Kuvajt, kde žije väčšina sunnitského obyvateľstva, už dlhý čas patrí k najagresívnejším štátom Perzského zálivu, ktoré uplatňujú prísne opatrenia voči priestupkom na internete. V Saudskej Arábii čelí trojica právnikov súdnemu procesu za to, že na sociálnych sieťach kritizovali vládnych činiteľov.