Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Kveta Stražanová, známa a obľúbená herečka, jubiluje

Na archívnej snímke Myra Bruhlová, ktorú hrá Kveta Stražanová. Foto: TASR – Milan Kapusta

Kveta Stražanová je nositeľkou titulu zaslúžilá umelkyňa, ktorý dostala v roku 1989. Štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy jej v roku 2003 udelil prezident Slovenskej republiky.

Nováky/Bratislava 10. mája (TASR) - Kveta Stražanová patrí k najvýraznejším hereckým osobnostiam mimobratislavského divadelníctva. Na dosky Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove sa postavila už ako 17-ročná, kde sa vypracovala na poprednú hereckú osobnosť nielen prešovskej, ale aj slovenskej činohry. V utorok 10. mája sa herečka dožíva životného jubilea 80 rokov.

Kveta Stražanová sa narodila 10. mája 1942 v Novákoch. Do Prešova sa jej rodičia presťahovali v roku 1959, potom ako budúca herečka zmaturovala na jedenásťročnej strednej škole. Ešte v tom istom roku a bez akéhokoľvek hereckého vzdelania, sa stala členkou spevohry Divadla Jonáša Záborského, kde sa v roku 1961 zaradila medzi členky činohry prešovského divadla.

"Do Prešova sme sa presťahovali po mojej maturite na jedenásťročnej strednej škole, vtedy som mala 17 rokov. Bolo to v roku 1959. Veľmi som chcela ísť do prešovského divadla, lebo som videla v Banskej Bystrici ich operetu Zvony zo Santiaga, kde ma nekonečne upútala Jola Korpášová. Vtedy som si povedala, že také niečo by som chcela robiť. Bývali sme vo Zvolene. Moja maminka túžila mať zo mňa herečku, tak pekne - krásne spakovala celú famíliu a presťahovali sme sa do Prešova," uviedla herečka Kveta Stražanová pre TASR v roku 2017.

Na archívnej snímke Kveta Stražanová (profesorka Filippa Filippovna Preobraženská).
Foto: TASR – Milan Kapusta


Herecký talent predviedla v spevoherných rolách Zuzany (Nech spieva Zuzana, 1960) či Doloroes (Bozk Juanity, 1961).

V roku 1961 sa stala členkou činohry DJZ a kľúčový význam pre je ďalší herecký vývin mali dve Shakespearove postavy – Júlia (Romeo a Júlia, 1964) a Katarína (Skrotenie zlej ženy, 1965). Jej herectvo zarezonovalo aj prostredníctvom postáv Hany Čajkovej (Hájnikova žena, 1965) alebo Roxany (Cyrano z Bergeracu, 1977).

Komediálny talent preukázala napríklad v komédii Harold a Maude (2001), ktorú uviedlo Štátne divadlo Košice. Na košickej scéne zažiarila tiež v postave Mag Folanovej v hre Krásavica z Leenane, za ktorú v roku 2005 dostala výročnú cenu Literárneho fondu v oblasti divadla. Počas hereckej kariéry si zahrala po boku viacerých významných hercoch, nevynímajúc jej druhého manžela Jozefa Stražana.

"V Rómeovi a Júlii som hrala s Ivanom Palúchom. Partnermi mi boli Stano Kubiš, Milan Drotár, Peter Gažo, Marián Geišberg. Ale najviac a najradšej som hrávala s Jožom Stražanom, aj keď ešte nebol mojím mužom. My sme boli najprv veľkí kamaráti," povedala herečka pre TASR.

Na archívnej snímke Kveta Stražanová (profesorka Filippa Filippovna Preobraženská) a Lukáš Šepták (pes Šarik, polygraf Polygrafovič Šarikov) .
Foto: TASR


Pred filmovou kamerou debutovala v roku 1963 v poviedkovom filme Tvár v okne. Zahrala si aj v historickej snímke Skrytý prameň (1973), v komédii Sebechlebskí hudci (1975), v dráme Hodiny (1980) alebo v päťdielnom televíznom filme Nepokojná láska (1975), kde sa objavila po boku Júliusa Pántika.

S Jozefom Stražanom tvorila Kveta Stražanová nielen manželskú dvojicu, ale zahrali si spolu v divadelných predstaveniach, filmoch či seriáloch. Jozef Stražan, legenda prešovského Divadla Jonáša Záborského, zomrel 10. marca 2021 vo veku 77 rokov.

Kveta Stražanová je nositeľkou titulu zaslúžilá umelkyňa, ktorý dostala v roku 1989. Štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy jej v roku 2003 udelil prezident Slovenskej republiky.

Slovenská herečka Kveta Stražanová odhalila tabuľku so svojím menom počas 22. ročníka festivalu Aničky Jurkovičovej, kde si prevzala ocenenie Kvet Tálie, 7. apríla 2019 v Novom Meste nad Váhom. Na archívnej snímke herečka Kveta Stražanová (vľavo) s manželom, hercom Jozefom Stražanom, pózujú pri tabuľke.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa