Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Magazín

L. Vostárek vydal k životnému jubileu knihu Jen jednou dostat šanci

Ladislav Vostárek s členmi skupiny Katapult. Foto: archív L. Vostárka

Textár veľkých hitov skupín Katapult, Turbo a OK Band v knihe poodkrýva, ako to s bigbítom chodilo v minulom režime.

Bratislava 19. mája (TASR) – Ladislav Vostárek, textár veľkých hitov skupín Katapult, Turbo a OK Band, oslávil 29. apríla 75. narodeniny. K tomuto jubileu vydal knihu Jen jednou dostat šanci. TASR o tom informoval Jan Adam.

Vostárek v knihe poodkrýva, ako to s bigbítom chodilo v minulom režime. Jeho konkrétne a stručné spomienky doplňujú pohľady do vlastného súkromia, stovka textov k piesňam pre domáce rockové kapely, okolnosti ich vzniku a kresby Jiřího Slívu, Josefa Blechu a Petra Sísa. Celá kniha je napísaná v ľahkom, optimistickom tóne a pre čitateľa je zaujímavá aj vďaka intímnemu pohľadu do rockového zákulisia a do života umelcov i mimo pódia.


Ladislav Vostárek s členmi skupiny Turbo.
Foto: archív L. Vostárka


Šancu, ktorú Vostárek od života dostal, rozhodne nepremárnil. Ani ako manažér a textár a ani ako právnik. Od roku 1988 do súčasnosti sa venuje arbitrážam, právnemu poradenstvu a advokácii.

Od roku 1969 sa Vostárek zaoberal vyjednávaním vystúpení pre rôzne hudobné skupiny a diskdžokejov po celej Československej republike. V roku 1972 sa stal manažérom skupiny Shut Up Františka Ringo Čecha, manažérom šou Hvězdy světových mikrofonů Angela Michajlova a Eduarda Hrubeša so skupinou Komety. Počas pôsobenia v hudobnom vydavateľstve Supraphon začal v polovici 70. rokov spolupracovať s Oldom Říhom na príprave prvého koncertného programu skupiny Katapult. Ako neoficiálny štvrtý člen Katapultu sa zaslúžil vďaka nápaditým textom o to, že Katapult vyhral v rokoch 1979 a 1980 anketu Zlatý slávik. Hity Až, Půlnoční závodní dráha, Hlupák váhá či Vojín XY hlásí příchod výrazne formovali československú rockovú scénu.

Po rozchode s Říhom založil v roku 1981 s Richardom Kybicom a Jiřím Vondráčkom poprockovú skupinu Turbo, ktorú produkoval a viedol do roku 1988. Turbo získalo dvakrát 2. miesto v Zlatom slávikovi za rok 1987 a 1988. Spolu s Vladimírom Kočandrlem a speváčkou Marcelou Březinovou stál v polovici 80. rokov pri zrode skupiny OK Band.

„Ahoj, prečítal som to na 'dúšok', je to napísané s ľahkým perom a dobre sa to číta. Myslím, že je aj dôležité to, čo sme žili, zaznamenať, lebo je to obraz doby. S nehou som si spomenul na posádkové veliteľstvo na nám. Republiky aj na hotel Juventus, kde som sa niekoľkokrát opil, raz aj s Václavom Havlom niekedy začiatkom sedemdesiatych rokov,“ napísal autorovi Milan Lasica.

„Knižka je výborná. Už si sa 'odštupľoval', teraz môžeš písať ďalšie. Najlepšia bude tá štvrtá, o právnikoch. Od chvíle, ako som ju chytil do ruky, som sa neprestal zabávať,“ povedal o knihe Boris Filan.