Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Magazín

Pod ľadovcom vedci objavili doteraz neznámy obrovský kaňon

Na archívnej snímke pohľad na topiaci sa ľadovec na grónskom ostrove Ammassalik. Foto: TASRP/AP

Doteraz neznáma roklina je podľa vedcov pravdepodobne staršia než ľadovcový príkrov, ktorý pokrýva Grónsko už štyri milióny rokov.

Washington 30. augusta (TASR) - Pod grónskym ľadovcom objavili vedci kaňon gigantických rozmerov. Je najmenej 750 kilometrov dlhý, čo je oveľa viac ako má slávny Veľký kaňon na juhozápade USA, a 800 metrov hlboký, píšu v americkom odbornom časopise Science.

Doteraz neznáma roklina je podľa vedcov pravdepodobne staršia než ľadovcový príkrov, ktorý pokrýva Grónsko už štyri milióny rokov. Má tvar meandrujúceho koryta rieky a tiahne sa od stredu najväčšieho ostrova na svete k jeho severnému cípu.

Výskumný tím vedený Jonathanom Bamberom zo School of Geographical Sciences v anglickom Bristole predpokladá, že kaňon hrá dôležitú úlohu v procese topenia a odvádzania vody z povrchu ľadovca k jeho okraju, teda do Severného ľadového oceánu.

Ešte pred vznikom ľadovcovej pokrývky pred najmenej štyrmi miliónmi rokov sa v kaňone nachádzal obrovský riečny systém odvádzajúci vodu z ostrova. Prítomnosť kaňonu podľa vedcov vysvetľuje, prečo v grónskom ľadovci na rozdiel od iných arktických oblastí nie sú žiadne jazerá.

Kaňon sa podarilo objaviť pomocou radarových pozorovaní, ktoré v priebehu desaťročí zhromaždil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a výskumníci z Veľkej Británie a Nemecka.

Objav kaňonu vyvracia názor, že povrch Zeme už bol dôkladne zmapovaný a preskúmaný. "Náš výskum ukázal, že ešte stále je čo objavovať," konštatoval Bamber.