Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Lak, ktorý mení farbu, ochráni ženy pred znásilnením

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lak, ktorý rozpoznáva látky GHB a Rohypnol vyvíjajú hlavne kvôli tomu, aby pomohli ženám chrániť samé seba.

Bratislava 18. júla (Teraz.sk) - Študenti zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne sa pustili do neuveriteľného projektu. Ako uvádza portál bbc.com, títo mladíci sa rozhodli vynájsť lak, ktorý zmenou svojej farby upozorní ženy na blízkosť omamnej drogy, a tým ich bezpečne ochráni pred možným znásilnením.

Lak, ktorý rozpoznáva látky GHB a Rohypnol vyvíjajú hlavne kvôli tomu, aby pomohli ženám chrániť samé seba pred možným nešťastím, uvádzajú mladíci na svojej facebookovskej stránke, ktorá nesie názov Undercover Colors.

Princíp fungovania tohto zázračného laku by mal spočívať v tom, že pri kontakte z drogou zmení svoju farbu. Preto stačí, ak si žena nalakovaným nechtom pomieša drink od potenciálneho zločinca a bude jej zrejmé, či sa má čoho obávať. Štvorica mladíkov sa spočiatku na sociálnych sieťach tešila obrovskému množstvu kladných názorov. Avšak postupom času sa našli i takí, ktorý si kladú otázku, prečo by prevencia proti znásilneniu mala ostať na pleciach ženy. Argumentujú tým, že násilie páchané na ženách treba zastaviť a nie vyhýbať sa mu.

Aj napriek tomu však väčšina laickej verejnosti daný vynález netrpezlivo očakáva.