Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Laureátkou ceny Anasoft litera je Hrínová, čitatelia zvolili Šikulovú

Na snímke laureátka 16. ročníka prestížnej slovenskej literárnej ceny za pôvodnú prózu Anasoft litera Barbora Hrínová s debutovou zbierkou poviedok Jednorožce. V Bratislave 12. októbra 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Porota vyzdvihla, že citlivosť v Hrínovej debutových poviedkach nie je prezentovaná ako zlyhanie, ale je presvedčivo tvarovaná ako základný atribút ľudskosti.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Laureátkou 16. ročníka slovenskej literárnej ceny Anasoft litera sa v utorok stala Barbora Hrínová, ocenenie získala za debutovú zbierku poviedok Jednorožce. Čitatelia v internetovej ankete dali najviac hlasov Veronike Šikulovej za román-neromán Tremolo ostinato.

Víťaznú publikáciu vybrala spomedzi 165 hodnotených pôvodných slovenských prozaických kníh päťčlenná odborná porota, ktorú tento rok tvorili česká spisovateľka, literárna historička, scenáristka a prekladateľka Radka Denemarková, poetka, prekladateľka, filmová kritička a teoretička Mária Ferenčuhová, publicista a literárny kritik Patrik Garaj, poľský literárny vedec Rafal Majerek a literárna vedkyňa Marta Součková. Za najlepšiu slovenskú knihu vydanú v uplynulom roku vybrali Jednorožce (vydavateľstvo Aspekt) Barbory Hrínovej, ktorej patrí cena honorovaná sumou 10.000 eur. Získala tiež hmotnú cenu od dizajnérky Mie Čopíkovej - Najväčšia mágia je vždy ukrytá vo vnútri, dielo vyrobené z nepotrebných odrezkov skla a zrkadiel.

Hrínová vyštudovala dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU v Bratislave, kde v súčasnosti pedagogicky pôsobí v ateliéri scenáristickej tvorby. Absolvovala výskumné pobyty v Gruzínsku a ako držiteľka Fulbrightovho štipendia štúdium na univerzite v Kalifornii. Spolupracovala na viacerých televíznych seriáloch a reláciách. Jednorožce sú jej knižným debutom. Ako prezradila, postavy ocenenej zbierky poviedok sú "jednorožce alebo tzv. veční hľadači. Sú to ľudia istým spôsobom odlišní, prípadne ich tak vníma okolie. Pritom sa len snažia o také veci ako všetci ostatní, napríklad o lásku, vzťah, akceptáciu alebo nejaké porozumenie."

Porota vyzdvihla, že citlivosť v Hrínovej debutových poviedkach nie je prezentovaná ako zlyhanie, ale je presvedčivo tvarovaná ako základný atribút ľudskosti: "Píše o inakosti, neexotizuje ju však ani neexploatuje, a práve preto nám umožňuje prijať rozličné spôsoby života či hľadania identity."

Okrem hlavného ocenenia vyhlásili počas ceremoniálu v bratislavskej Novej Cvernovke aj Cenu čitateľov, ktorú tento rok získala Veronika Šikulová za román-neromán Tremolo ostinato (Slovart). Kniha s názvom požičaným z hudby je voľným rozprávaním o hudbe, písaní, vzťahoch a rodine. V autorkiných slovách sú tí, ktorí boli v jej blízkosti, ale aj tí, ktorí ju stále obklopujú.

Na snímke vľavo Veronika Šikulová získala Cenu čitateľov v prestížnej slovenskej literárnej cene za pôvodnú prózu 16. ročníka Anasoft litera za román-neromán Tremolo ostinato 12. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich prózy sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. V prípade, že v ostatnom ročníku literárnej ceny nebola niektorá próza v zozname hodnotených kníh, automaticky ju zaradia do zoznamu nasledovného roka.