Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Laureátom Rádu vychádzajúceho slnka sa má stať aj hudobník Ľ. Kanta

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Odovzdávanie ocenení sa bude konať 15. mája v Tokiu.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Jedným z laureátov japonských štátnych vyznamenaní na rok 2023 sa má stať aj Slovák Ľudovít Kanta, bývalý koncertný majster a vedúci skupiny violončiel hudobného telesa Orchestra Ensemble Kanazawa. Udelený mu bude Rád vychádzajúceho slnka - strieborné lúče. Odovzdávanie ocenení sa bude konať 15. mája v Tokiu. TASR o tom informovala Zuzana Ondrejková Želinská z Veľvyslanectva Japonska v SR.

Ľudovít Kanta sa narodil v Bratislave. Počas štúdia bol vymenovaný za koncertného majstra skupiny violončiel a sólistu Slovenskej filharmónie. Od roku 1990 do marca 2018 pôsobil ako koncertný majster skupiny violončiel v telese Orchestra Ensemble Kanazawa (OEK) v Japonsku. V súčasnosti je jeho čestným členom a koncertuje ako sólista i s komornými zoskupeniami v Japonsku a v zahraničí.

Kanta dobrovoľnícky vystupuje v rôznych komunitách, kde prostredníctvom hudby spája a prehlbuje vzťahy a výmeny s miestnymi obyvateľmi. V minulosti bol ocenený napríklad za dlhoročné charitatívne aktivity v oblastiach postihnutých prírodnou katastrofou na severovýchode Japonska. Jeho dobročinné aktivity sa však neobmedzujú len na Japonsko. Zároveň prispieva k prehlbovaniu vedomostí, povedomia a porozumenia Slovenska medzi Japoncami tým, že im poskytuje príležitosti zažiť a spoznať Slovensko do hĺbky.

Rád vychádzajúceho slnka je japonské štátne vyznamenanie založené v roku 1875. Ide o prvý - najstarší japonský národný rád udeľovaný japonskou vládou na základe Vyhlášky Rady štátu. Udeľuje sa osobnostiam za mimoriadny prínos na poli medzinárodných vzťahov, propagácie a podpory japonskej kultúry i v rôznych ďalších oblastiach, rozvoja prosperity alebo ochrany životného prostredia.