Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Lenin vystrelil z Aurory a kráľovná si zaslúži lajk

Foto: Teraz.sk/TASR

Výdobytkom socializmu v niekdajšom východnom Nemecku bol automobil značky Trabant. Legendárny bakelitový dvojtakt sa začal vyrábať 7. novembra 1957.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Ma-ra-tóooooon, zaznelo každú sobotu o jednej popoludní z rozhlasových prijímačov, keď známa znelka ohlasovala začiatok populárnej zábavnej relácie. Maratón sa vysielal od roku 1966 a jedným z trojice hlavných protagonistov bol herec PETER GAŽO. Narodil sa 7. novembra 1935, teda by sa dnes dožil 86 rokov. Ďalšími maratóncami boli Elena Kleisová a Ján Kado.

Ich mladší kolega ĽUBOMÍR PAULOVIČ dnes oslavuje 69. narodeniny. Obľúbený herec i režisér je známy z filmov Pomocník či Pásla kone na betóne, hral v množstve seriálov a je členom činohry Slovenského národného divadla.

Na archívnej snímke herec Ľubomír Paulovič.
Foto: TASR - Martin Baumann


Karadžičova ulica v Bratislave nesie meno po srbskom jazykovedcovi, historikovi a etnografovi VUKOVI KARADŽIČOVI. Narodil sa 7. novembra 1787.

Polednice, Vodník a mnohé ďalšie balady patria do známej zbierky českých epických básní Kytice. Prvýkrát v ucelenej podobe vyšla v roku 1853 a jej autor KAREL JAROMÍR ERBEN je jedným z českých básnikov, ktorí sa dostali aj do slovenských učebníc a čítaniek. Narodil sa pred 210 rokmi.

MARIA CURIE-SKLODOWSKA je dvojnásobnou laureátkou Nobelovej ceny za fyziku a za chémiu. Zasvätila život tajomnej energii atómových jadier nazývanej rádioaktivita, objavila polónium a rádium. Narodila sa 7. novembra 1867.

V roku 1867 sa narodila francúzska chemička a fyzička poľského pôvodu MARIA CURIE-SKLODOWSKA, zakladateľka rádiochémie, objaviteľka prvkov polónium a rádium a dvojnásobná laureátka Nobelovej ceny za fyziku (1903) a za chémiu (1911). Zomrela 4.7.1934.
Foto: TASR/AP


Nobelovu cenu získal aj KONRAD LORENZ, jeho odborom však bolo skúmanie zvierat a ich správania sa. Rakúsky zoológ a zakladateľ etológie sa narodil pred 118 rokmi.

O desať rokov po ňom prišiel na svet francúzsky spisovateľ, dramatik a esejista ALBERT CAMUS predstaviteľ existencializmu a laureát Nobelovej ceny za literatúru. Medzi jeho najznámejšie diela patria romány Cudzinec alebo Mor.

Svoje 78. narodeniny dnes oslavuje kanadská folková speváčka a skladateľka JONI MITCHELLOVÁ.

Joni Mitchellová, archívne foto.
Foto: TASR/AP/The Canadian Press, Aaron Vincent Elkaim


Generáciám žijúcim počas komunistickej éry vtĺkali celé roky do hláv, že jedným z najvýznamnejších sviatkov je 7. november, pretože sa začala Veľká októbrová socialistická revolúcia. V roku 1917 nástup komunistov k moci oznámil výstrel z krížnika Aurora.

Výdobytkom socializmu v niekdajšom východnom Nemecku bol automobil značky Trabant. Legendárny bakelitový dvojtakt sa začal vyrábať 7. novembra 1957. Prvým modelom bol Trabant P50, tiež označovaný aj ako Trabant 500.

Na archívnej snímke z novembra 1989 je šedo-modrý výfukový oblak z osobného automobilu značky Trabant.
Foto: TASR/DPA


Meniny má René. Meno má latinský pôvod a v preklade znamená "znovuzrodený"

No a už 11 rokov je britská kráľovná Alžbeta II. na sociálnej sieti facebook. To si zaslúži „lajk“.