Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Múzeum studenej vojny sa nachádza sedem metrov pod zemou

Sedem metrov pod zemou v katastri obce Alekšince v okrese Nitra sa ukrýva unikátne múzeum studenej vojny. V bývalom tajnom vojenskom kryte ho postupne budujú nadšenci z občianskeho združenia Klub ČSĽA Koliňany, ktoré získalo objekt do prenájmu od obce pred necelými tromi rokmi. Podzemný kryt proti zbraniam hromadného ničenia bol vybudovaný v rokoch 1964 až 1965 a pôvodne slúžil ako záložné utajené veliteľské centrum armád Varšavskej zmluvy stred. Po roku 1990 ho prebralo ministerstvo vnútra a mal slúžiť ako kryt civilnej ochrany. V roku 2012 bol ako prebytočný majetok Ministerstva obrany SR prevedený na obec. Tá ho prenajala občianskemu združeniu za účelom založenia múzea socializmu a studenej vojny. Na snímke spojáreň. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podzemný kryt proti zbraniam hromadného ničenia bol vybudovaný v rokoch 1964 až 1965 a pôvodne slúžil ako záložné utajené veliteľské centrum armád Varšavskej zmluvy stred.

Alekšince 6. augusta (TASR) – Sedem metrov pod zemou v katastri obce Alekšince v okrese Nitra sa ukrýva unikátne múzeum studenej vojny. V bývalom tajnom vojenskom kryte ho postupne budujú nadšenci z občianskeho združenia Klub ČSĽA Kolíňany, ktoré získalo objekt do prenájmu od obce pred necelými tromi rokmi.

„Vlani múzeum navštívilo približne 2000 ľudí. Tento rok je pre pandémiu neštandardný, návštevníkov bude minimum. V budúcnosti by sme chceli rozširovať nielen múzeum, ale aj aktivity v ňom, najmä pre školy. Chceli by sme tu vytvoriť priestor pre branno-športové hry, aké si pamätá tá generácia, ktorá chodila do škôl v období socializmu,“ povedal Peter Korvín z občianskeho združenia.


Podzemný kryt proti zbraniam hromadného ničenia bol vybudovaný v rokoch 1964 až 1965 a pôvodne slúžil ako záložné utajené veliteľské centrum armád Varšavskej zmluvy stred. Po roku 1990 ho prebralo ministerstvo vnútra a mal slúžiť ako kryt civilnej ochrany. V roku 2012 bol ako prebytočný majetok Ministerstva obrany SR prevedený na obec. Tá ho prenajala občianskemu združeniu s cieľom založenia múzea socializmu a studenej vojny.



Podzemný úkryt tvorí masívny monolitný železobetónový skelet so spleťou chodieb a miestností s rôznym technologickým vybavením, ktoré je dodnes funkčné. Prvá časť expozície prezentuje podzemný úkryt, jeho technické vybavenie a činnosti, ktoré v ňom prebiehali počas studenej vojny. Nachádza sa v nej rádiové i školiace stredisko, telefónna ústredňa, miestnosť pre spojárov, filtračná, odmorovacia a protihluková jednotka, miestnosť pre zdravotníkov, kabínky telefonistov, odpočiváreň, sklad, výstroj i výzbroj. Najväčšiu časť krytu zaberá miestnosť bojového velenia a na ňu nadväzujúce kancelárie jednotlivých služieb a skupín.

Druhá časť expozície približuje návštevníkom prostredníctvom exponátov a informačných panelov atmosféru a charakter studenej vojny. Nachádzajú sa v nej artefakty z rokov 1948 až 1990. „Múzeum je svedectvom o našej minulosti a súčasne výstrahou do budúcnosti,“ poznamenal Korvín.

Sedem metrov pod zemou v katastri obce Alekšince v okrese Nitra sa ukrýva unikátne múzeum studenej vojny. V bývalom tajnom vojenskom kryte ho postupne budujú nadšenci z občianskeho združenia Klub ČSĽA Koliňany, ktoré získalo objekt do prenájmu od obce pred necelými tromi rokmi. Podzemný kryt proti zbraniam hromadného ničenia bol vybudovaný v rokoch 1964 až 1965 a pôvodne slúžil ako záložné utajené veliteľské centrum armád Varšavskej zmluvy stred. Po roku 1990 ho prebralo ministerstvo vnútra a mal slúžiť ako kryt civilnej ochrany. V roku 2012 bol ako prebytočný majetok Ministerstva obrany SR prevedený na obec. Tá ho prenajala občianskemu združeniu za účelom založenia múzea socializmu a studenej vojny. Na snímke ošetrovňa.
Foto: TASR - Henrich Mišovič