Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na slovenskom knižnom trhu pribudla aj novinka Pre hrsť dukátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Okrem nového historického detektívneho príbehu z pera Juraja Červenáka si môžu čitatelia kúpiť aj Maliara z Moulin Rouge, príbeh slávneho umelca, ktorý napísal Pierre La Mure.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Novinky z oblasti historickej detektívky, rozhovorov dcéry s otcom, slovensko – maďarskej histórie, príbeh slávneho umelca z pera domácich a zahraničných autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Pre hrsť dukátov je názov nového historického detektívneho príbehu z pera Juraja Červenáka. Odohráva sa v lete 1601. Už vtedy bolo mesto Kremnica známe svojou razbou mincí a malo tú najlepšiu mincovňu v Uhorsku. Z drahých kovov vyťažených v banských mestách sa razili toliare, dukáty či groše pre celú ríšu. Napriek tomu v meste nastala doba temna a bolo sužované hladomorom. V meste zmietanom biedou sa rozmohli aj lúpeže. Z uzamknutej pokladnice zmizli dukátové razidlá a komorský gróf na miesto pošle notára Barbariča, aby situáciu prešetril.

K životnému jubileu Ľubomíra Feldeka vychádza dvojica kníh, veršovaná rozprávka Hra pre tvoje modré oči a kniha rozhovorov dcéry s otcom Hop alebo trop. Fotografka Anna Lara je jednou zo štyroch dcér Ľubomíra a Oľgy Feldekovcov, ktorá dlhé roky žije a tvorí v Prahe. Rozhovory v knihe sú najmä o práci Ľubomíra Feldeka ako básnika, spisovateľa, dramatika, prekladateľa. Je o inšpiráciách, tých ľudských aj tých literárnych, o ľuďoch, ktorí v jeho profesionálnej kariére zohrali dôležitú úlohu, aj o radosti z tvorby, o láske k rodine.

Matica slovenská vydala významnú monografiu Slovensko-maďarské storočie 1918/1920 – 2018/2020 v historických, historiografických, biografických a bibliografických poznámkach z pera historika Pavla Pareničku. Monografia načrtáva spoločnú slovensko-maďarskú koexistenciu od najstarších čias začínajúcich na sklonku 9. storočia po Kristovi cez existenciu stredovekého a novovekého Uhorského kráľovstva až do osudového roku 1918. Venuje sa i zložitým témam, ku ktorým patria pohnuté roky 1918 až 1920, 1938 až 1939, 1945, ale aj rok 1968.

Maliar z Moulin Rouge je názov príbehu slávneho umelca, ktorý napísal Pierre La Mure. Henri de Toulouse-Lautrec bol jedným z najvýraznejších aktérov bohémskeho života v Paríži na sklonku 19. storočia a súčasne jeho najprenikavejším portrétistom. Génius zohavený nevyliečiteľnou chorobou, vášnivý duch uväznený v neduživom tele, ktorý za svoju krátku a búrlivú životnú púť vytvoril aj prežil viac než obyčajní smrteľníci za dlhý život. Čitateľ sleduje osudy umelca od útleho detstva až do jeho predčasnej smrti.