Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Francúzska autorka Delphine de Vigan prichádza so súčasným románom Deti, náš poklad. Zachytáva v ňom obraz súčasnej digitálnej doby, v ktorej ľudia žijú len preto, aby boli na očiach.

Bratislava 20. februára (TASR) - Novinky z oblasti spoločenského aj súčasného románu, súčasnej romance či príbehy pre mladých čitateľov z pera zahraničných autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Švédsky autor Jens Liljestrand čitateľa vo svojom spoločenskom románe Aj keď sa všetko skončí privádza do blízkej budúcnosti do momentu, keď sa klimatické zmeny dostávajú do bodu, z ktorého už niet návratu. Švédsky vidiek spaľujú ničivé požiare a z nič netušiacich dovolenkárov sa stávajú klimatickí utečenci. Priamo v epicentre diania sa nachádza aj Didrik s rodinou. Štyridsaťročný poradca v oblasti PR nemá na výber, ak chce zachrániť svojich blízkych, musí konať ako hrdina, hoci to nemá v povahe.

Francúzska autorka Delphine de Vigan prichádza so súčasným románom Deti, náš poklad. Zachytáva v ňom obraz súčasnej digitálnej doby, v ktorej ľudia žijú len preto, aby boli na očiach. Hlavná postava Mélanie vyrastala pred televíznou obrazovkou zhypnotizovaná obľúbenými reality šou. V živote má jediný cieľ, stať sa slávnou. Vzorná manželka a matka Mélanie býva v luxusnom obytnom komplexe na predmestí Paríža a venuje sa len svojmu youtubovému kanálu, na ktorom uverejňuje videá z každodenného života svojich detí. Jedného dňa sa však kamera nezapne. Malá Kim je nezvestná a žiadna z možných hypotéz jej zmiznutia sa nedá vylúčiť.

Španielka Elena Armas je autorkou súčasnej romance Španielsky ľúbostný podvod. Catalina Martínová zúfalo hľadá partnera na sestrinu svadbu. Môže si za to sama, keďže si vymyslela historku o americkom priateľovi a klamstvo sa jej teraz vypomstilo. Catalina má len štyri týždne na to, aby našla obetného baránka, ochotného preletieť Atlantický oceán a pomôcť jej v podvode. Na túto úlohu sa ponúkne kolega Aaron Blackford, vysoký modrooký svalovec, ktorý Cataline hrozne lezie na nervy, ale ukáže sa, že Aaron možno nie je najhoršia možnosť, najmä ak je jediná.

Do obľúbenej série pre mladých čitateľov Malí ľudia, veľké sny o osobnostiach, ktoré sa ako deti nebáli snívať vo veľkom a prežívali nevšedné osudy, pribudli ďalší hrdinovia - Neil Armstrong, ktorý sa do dejín zapísal ako prvý človek na Mesiaci, a Albert Einstein, ktorý zasvätil život skúmaniu vzťahu medzi časom a priestorom a položil základy pre technológie a objavy 21. storočia.