Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Anglický spisovateľ Mike W. Craven prichádza s novým krimi Zóna smrti.

Bratislava 13. marca (TASR) – Novinky z oblasti historického románu, krimi, histórie či fantasy v podaní zahraničných autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Sissi – osamelá cisárovna je názov historického románu z pera americkej autorky s maďarskými koreňmi Allison Patakiovej. V polovici 19. storočia sa vo viedenských sálach a dvoranách netancoval iba valčík a nepilo sa iba šampanské. Číhali v nich pokušenie, rivalita a vražedné intrigy. Sissi čelí novým nástrahám a protivníkom, ktorí sa ju snažia zahnať do kúta. Obmedzovaná prísnym protokolom a búrlivým manželstvom nakoniec nachádza útechu na zámku pri Pešti. Tragická správa však donúti Sissi opustiť bezpečné útočisko a vrátiť sa späť do Viedne.

Anglický spisovateľ Mike W. Craven prichádza s novým krimi Zóna smrti. Detektív seržant Washington Poe bojuje na súde proti nútenému vysťahovaniu zo svojho milovaného domčeka na samote, keď ho náhle odvolajú k prípadu muža, ktorého ubili na smrť bejzbalovou pálkou v zapadnutom bordeli. Poe je zmätený – on loví sériových vrahov, a toto vyzerá na tuctovú vraždu rukou pasáka. Jeho účasť si však osobne vyžiadali ľudia, ktorí radšej zostávajú v ústraní.

Angličan David Stuttard je autorom historickej knihy História starovekého Grécka, v ktorej ponúka netradičný pohľad na históriu Grécka cez súbor životopisov päťdesiatich gréckych osobností, od raných tyranov Peisistrata a Polykrata zo Samu cez počiatky demokracie za Kleisthena a vzostup Macedónie za Filipa II. Macedónskeho a Alexandra III. Veľkého až po konečný úpadok gréckeho sveta v čase, keď sa k moci dostal Rím.

Mladým čitateľom je určená fantasy s názvom Farba drakov z autorského pera dvojice R. A. Salvatore a Erika Lewis. Maggie bola najdúch, ktorého sa pred mnohými rokmi ujal tulák Xavier, samozvaný kúzelník. Len čo vyrástla, začala mu asistovať na predstaveniach. Sama však žiadne kúzla neovládala. Pomáhala mu s rekvizitami a obchádzala divákov s plechovkou v nádeji, že do nej hodia zopár drobných. Počas jedného večera sa Xavierovi podarí nevídaný kúsok, oživí zajaca, ale nik okrem Maggie netuší, že to ona má zázrak na svedomí. Jedného dňa stretne Griffina, chlapca neurodzeného pôvodu, ktorý vie len jedno – zabíjať drakov. Ich stretnutie spustí sled udalostí, ktoré jej celkom zmenia život aj osud celého kráľovstva.