Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Logistika bude jedným z kľúčových stredoškolských odborov na Slovensku

Učebňa logistiky v Martine Foto: Gebrüder Weiss

V školskom roku 2013/14 budú po prvý krát maturovať stredoškoláci v odbore Logistika na Strednej priemyselnej škole v Martine.

Martin 20. mája (OTS) - V oblasti odbornej pripravenosti študentov spolupracuje škola s logistickou spoločnosťou Gebrüder Weiss, s.r.o. Tá zabezpečí tento školský rok odbornú prednášku pre študentov a vytvorenie nových pracovných miest.

Vo štvrtom ročníku tohto odboru študuje v Martine momentálne 25 žiakov, ktorých vyučuje 7 odborne špecializovaných pedagógov. Z minuloročných 90 absolventov školy sa prihlásilo na Úrad práce len šesť z nich. Pre budúcich logistov bude prínosom ďalšia spolupráca so spoločnosťou Gebrüder Weiss, ktorá navrhla zaujímavé formy rozvoja praktických vedomostí študentov. „V júni tohto roka by sme chceli pre študentov nižších ročníkov zorganizovať prednášku o bezpečnostných systémoch v logistike, ktorú bude viesť náš manažér oddelenia kvality a bezpečnosti. Študentom vysvetlí na akých princípoch spočíva bezpečnosť v logistike a aké certifikáty sú v tomto odvetví nevyhnutné, aby spoločnosť mala u zákazníkov potrebnú kredibilitu. Sme radi, že sme mohli prijať pozvanie zúčastniť sa na prvých maturitných skúškach logistov ako odborní prísediaci komisie. Pracujeme na tom, aby sme mohli prvým absolventom ponúknuť adekvátne pracovné miesta aj u nás vo firme“, uviedol Markus Jelleschitz, konateľ spoločnosti Gebrüder Weiss.

Stredná priemyselná škola získala súhlas od Ministerstva školstva na začatie experimentálneho overovania štúdijného odboru Logistika v roku 2009. K zavedeniu tohto štúdijného odboru škola získala aj odporúčania od Technickej univerzity v Košiciach, od Komory logistických audítorov v Martine, ako aj od Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Najnovším zámerom školy je aplikovať tréningové hry do vyučovania. Tento zámer by chcela podporiť aj spoločnosť Gebrüder Weiss. „Našou snahou je zaviesť do výučby čo najviac praktického tréningu, ako i neustále rozširovať atraktívnosť vzdelávania v študijnom odbore Logistika. Zaujímame sa o tréningové centrum fy. IPA Slovakia zo Žiliny. Vzhľadom k tomu, že ide o finančne náročnú záležitosť pre školu, hľadáme možnosti viaczdrojového financovania, aby sme mohli náš zámer zrealizovať na škole, a tým skvalitniť prípravu nových logistov“, konštatoval riaditeľ školy Jozef Jurica.