Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

V londýnskej zoo sa narodili tri mláďatá tigra sumatrianskeho

Na snímke z kamery vydanej 12. marca 2014 samica tigra sumatrianskeho menom Melati so svojimi troma mláďatkami v londýnskej zoo. Tri mláďatá porodila už 3. februára v londýnskej zoo päťročná samica tigra sumatrianskeho menom Melati po 106 dní trvajúcej brezivosti. Celý proces snímal diaľkovo ovládaný kamerový systém. Pohlavie mláďat pracovníci zoo zatiaľ neurčili. Foto: TASR/AP Photo

Tigríčatá sa narodili necelých šesť mesiacov po úhyne prvého mláďaťa tigra sumatrianskeho, ktoré sa v londýnskej zoo narodilo v ostatných 17 rokoch.

Londýn 13. marca (TASR) - Tri mláďatá porodila už 3. februára v londýnskej zoo päťročná samica tigra sumatrianskeho menom Melati po 106 dní trvajúcej brezivosti. Celý proces snímal diaľkovo ovládaný kamerový systém. Pohlavie mláďat pracovníci zoo zatiaľ neurčili, napísala dnes na svojej webovej stránke BBC.

Mláďatá zostávajú s matkou v špeciálnej miestnosti vystlanej slamou a tigrica ich opúšťa len keď sa ide nakŕmiť.

"Naše nové prírastky nás nesmierne potešili, teší nás aj to, ako sa Melati k svojim trom mláďatám správa," uviedol jeden z ošetrovateľov tigrov a zoológ Teague Stubbington.

Nové prírastky nonstop sledujú

Na snímke z kamery vydanej 12. marca 2014 samica tigra sumatrianskeho menom Melati so svojimi troma mláďatkami v londýnskej zoo. Tri mláďatá porodila už 3. februára v londýnskej zoo päťročná samica tigra sumatrianskeho menom Melati po 106 dní trvajúcej brezivosti. Celý proces snímal diaľkovo ovládaný kamerový systém. Pohlavie mláďat pracovníci zoo zatiaľ neurčili.
Foto: TASR/AP Photo
"Sledujeme ich 24 hodín denne, sedem dní v týždni a jeden z nás vždy dozerá na mladé aj v noci. Sledovali sme už významné momenty v ich živote, keď prvý raz otvorili oči, alebo sa pokúsili o prvé neisté kroky. Jedno z mláďat dostalo prezývku Potvora, lebo je oveľa smelšie ako jeho súrodenci - ako prvé začalo skúmať brloh a všimli sme si, že keď jeho súrodenci zaspia, začne ich budiť," povedal Stubbington.

Tigríčatá sa narodili necelých šesť mesiacov po úhyne prvého mláďaťa tigra sumatrianskeho, ktoré sa v londýnskej zoo narodilo v ostatných 17 rokoch. Ošetrovatelia našli dvojtýždňové mláďa utopené na okraji vodnej nádrže, ktorá je súčasťou tigrieho výbehu. K incidentu došlo v októbri minulého roka.

Zatiaľ čo tigrica Melati sa venuje mláďatám, návštevníci zoo môžu v tigrom výbehu obdivovať ich otca, šesťročného samca Jae Jae.

Ešte v roku 1970 žilo vo voľnej prírode približne 1000 tigrov sumatrianskych, v súčasnosti však ich stav klesol na približne 300 kusov.