Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Ľudia vedeli načo slúži oheň už pred miliónom rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K tomuto záveru prišli vedci z americkej Bostonskej univerzity na základe skúmania obhorených kostí a rastlín objavených v juhoafrickej jaskyni Wonderwerk.

Boston 3. apríla (TASR) - Ľudia oheň cielene používali zrejme už pred miliónom rokov, čo je o 600.000 rokov skôr, ako sa doteraz zistilo. K tomuto záveru prišli vedci z americkej Bostonskej univerzity na základe skúmania obhorených kostí a rastlín objavených v juhoafrickej jaskyni Wonderwerk.

Tím okolo Francesca Bernu výsledky skúmania usadenín a archeologických nálezov zverejnil v magazíne PNAS. Vedci našli zuhoľnatené úlomky kostí a rastlinný popol, ktoré sú podľa nich výsledkom horenia v jaskyni. Kosti a rastliny neboli vystavené teplote vyššej ako 700 stupňov Celzia. Relatívne nízka teplota nasvedčuje tomu, že jaskynní ľudia oheň kontrolovali a udržiavali.

Získanie schopnosti kontrolovať oheň malo veľký význam pre ďalší vývoj človeka ako druhu. Doteraz bola známa iba u Homo sapiens a Neandertálcov. Podľa nových zistení tepelne spracovanú stravu už jedol aj Homo erectus.