Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Madagaskarským lemurom hrozí vyhynutie v dôsledku politickej anarchie

Foto: TASR/AP

Z celkového počtu 103 druhov lemurov žijúcich na Madagaskare je až 91 percent na červenom zozname ohrozených druhov.

Londýn 14. júla (TASR) - Vzácnym lemurom na Madagaskare hrozí vyhynutie v dôsledku politickej anarchie, ktorá v tejto africkej krajine vládne od roku 2009.

Ako oznámil Medzinárodný zväz na ochranu prírody (IUCN), z celkového počtu 103 druhov lemurov žijúcich na Madagaskare je až 91 percent na červenom zozname ohrozených druhov.

Až 23 druhov týchto primátov je zaradených do skupiny kriticky. Do tejto kategórie patria živočíchy, ktorých stav sa znížil za posledné desačročie o 80 percent, alebo počet dospelých zástupcov druhu poklesol pod kritickú hranicu 50 jedincov.

Zvyšných 52 druhov madagaskarských druhov lemurov je považovaných za ohrozených a 19 za zraniteľných.

V posledných rokoch dochádza na Madagaskare k rapídnemu úbytku lemurov. O prevratu z roku 2009 totiž krajina nemá funkčnú centrálnu vládu, čo sa odrazilo na divokom nekontrolovanom odlesňovaní a nelegálnom love lemurov a ďalších voľne žijúcich zvierat.

Ochrancovia prírody sa nádejajú, že k zlepšeniu situácie by mohlo dôjsť po konsolidácii politickej situácie, ktorá je však nateraz v nedohľadne, keďže sa stále posúva termín termín vypísania riadnych volieb, uviedol denník Daily Telegraph.