Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

O Štefánikovi pripravujú monografiu, pracuje na nej maďarský historik

Milan Rastislav Štefánik, archívna snímka Foto: TASR/

Táto monografia by mohla poskytnúť nový pohľad na jeho život, napríklad z jeho mladosti v Sarvaši a v prostredí jeho rodiny.

Budapešť 6. septembra (TASR) - Mladý maďarský historik József Demmel pripravuje monografiu generála Milana Rastislava Štefánika. V rozhovore pre TASR v Budapešti Demmel povedal, že tejto jednej z najvýznamnejších osobností novodobých dejín Slovenska doposiaľ nevenovali v Maďarsku pozornosť.

"Teraz pracujem na monografii Štefánika, ktorý je veľmi zaujímavou osobnosťou. Plánujem ju napísať po maďarsky aj po slovensky a vydať ju na budúci rok. V Maďarsku totiž nepoznáme jeho život. Maďarskí historici sa veľmi nezaoberali jeho životom, nevenoval sa mu žiadny samostatný výskum," konštatoval a dodal, že je zaujímavé, že až teraz sa na Slovensku objavilo niekoľko publikácií o Štefánikovi, pričom prakticky 30 rokov sa o ňom nedalo nikde čítať.

Podľa Demmela by bolo preto zaujímavé zistiť, čo o ňom možno vedieť v Maďarsku, čím by bolo možné doplniť jeho životopis. Táto monografia by mohla poskytnúť nový pohľad na jeho život, napríklad z jeho mladosti v Sarvaši a v prostredí jeho rodiny.

"Sú tam zaujímavé momenty. Vieme napríklad, že ako gymnazista mal konflikt s maďarskými študentmi, ktorí sa mu vyhrážali, že ho vyhodia z balkóna, ak nezvolá 'éljen' (nech žije) na adresu Lajosa Kossutha. Avšak Štefánikov život mal aj ďalšie dimenzie. Dôležitým momentom jeho života v Sarvaši bolo napríklad sklamanie v láske, ktoré vo veku 18 rokov – popri uhorskej politike – mohlo prispieť k jeho rozhodnutiu opustiť Uhorsko," priblížil historik, ktorý sa narodil v Budapešti a nemá žiadne väzby na Slovensko či Slovákov.

Demmel pracuje ako historik vo Výskumnom ústave Slovákov v Maďarsku so sídlom v Békešskej Čabe a tiež na Oddelení dejín 19. storočia Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave ako výskumný pracovník.

Štefánik bol astronómom, fotografom, vojenským letcom, brigádnym generálom ozbrojených síl Francúzska, diplomatom a politikom a okrem iného spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom bol aj kľúčovou osobou pri založení medzivojnovej Československej republiky (ČSR).

V Sarvaši sa dodnes zachovala pôvodná budova Evanjelického lýcea. Od roku 1991 je na jej priečelí pamätná tabuľa v popredí so Štefánikovou sochou v leteckej kombinéze. Na tabuli je uvedené: „Na pamiatku M. R. Štefánika, význačného slovenského dejateľa, generála francúzskeho letectva a vedca, ktorý v rokoch 1894 – 1898 študoval a maturoval v Sarvaši.“





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)