Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Majestátne orly morské križujú nebo v čoraz väčšom počte

Orol morský Foto: TASR/AP Photo/Daytona Beach News-Journal, Nigel Cook

Populácia najväčších dravých vtákov strednej Európy sa zotavila, len v nemeckej spolkovej krajine Mecklenbursko-Predpomoransko hniezdi približne 300 párov.

Güstrow 4. apríla (TASR) - Majestátne orly morské sa opäť udomácnili v Nemecku, hoci pred 100 rokmi im tam hrozilo vyhynutie. Populácia najväčších dravých vtákov strednej Európy sa zotavila, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Len v nemeckej spolkovej krajine Mecklenbursko-Predpomoransko hniezdi približne 300 párov. Vyplýva to zo správy krajinského úradu pre ochranu životného prostredia, prírodu a geológiu, ktorú zverejnili v Güstrowe.

Okrem toho ďalšie orly morské žijú v Brandenbursku a v Šlezvicku-Holštajnsku. Celkovo sa odhaduje, že v Nemecku žije 600 hniezdiacich párov.

Tieto vtáky boli v minulom storočí v Nemecku na pokraji vyhynutia. Na území súčasného Mecklenburska-Predpomoranska bolo v roku 1913 iba 23 hniezd. V 20. rokoch však začalo platiť nariadenie o ochrane dravých vtákov a ich počet v polovici storočia stúpol.

Ochrana orlov však utrpela nasadením prostriedkov na ochranu rastlín s obsahom DDT v poľnohospodárstve a lesníctve. Iba 15 až 20 percent párov vychovalo mláďatá. Po zákaze DDT počet mláďat opäť vzrástol.