Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Nórsky maliar Edvard Munch zomrel pred 70 rokmi

Snímka z výstavy obrazov slávneho nórskeho maliara Edvarda Muncha v parížskej Pinakotéke. FOTO TASR/AP

Umelec zomrel 23. januára 1944 vo veku 81 rokov.

Ekely/Bratislava 23. januára (TASR) - Nórsky expresionistický maliar Edvard Munch patrí k najuznávanejším umelcom 20. storočia. Autor známeho obrazu Výkrik, ktorého pôvodný názov bol Zúfalstvo, opustil tento svet pred 70 rokmi.

Poznačený tragickými úmrtiami svojich blízkych, sa stal majstrom zobrazovania úzkosti. Jeho intenzívne spracovanie úzkosti sa zapísalo do dejín nórskeho umenia a silne ovplyvnilo nemecký expresionizmus. Munch často menil štýl, inšpiráciou mu bol impresionizmus a postimpresionizmus, no aj prvky symbolizmu a dizajn secesie.

Edvard Munch sa narodil 12. decembra 1863 v nórskom meste Löten. Vyrastal v atmosfére strachu, smrti a chorôb, čo poznačilo jeho citový život a umelecké dielo. Jeho postavy a mdlé tóny sú analýzou stavu mysle, odrazom psychických rozpoložení autora. Munchove diela sa stali hlavným inšpiračným zdrojom pre expresionistické hnutie začiatku 20. storočia, ktoré našlo živnú pôdu najmä v Nemecku, ale výrazne utváralo modernu v celej Európe.

Na snímke dielo nórskeho expresionistického maliara Edvarda Muncha - obraz pod názvom Výkrik.
FOTO TASR/AP
Únia berlínskych umelcov ho v roku 1892 pozvala do nemeckého Berlína, ale jeho vystavené obrazy ostali nepochopené. Vyvolali škandál a výstavu obrazov prameniacich z jeho najhlbšieho vnútra po týždni uzavreli. Paradoxne mu to prinieslo popularitu. V období nacizmu Munchovo dielo považovali v Nemecku za zdegenerované umenie a odstránili ho z galérií, čo ich autor ťažko niesol - krajina bola jeho druhou vlasťou.

Umelec Edvard Munch zomrel 23. januára 1944 v nórskom Ekely vo veku 81 rokov.

Vo februári 2005 sa vo švédskom Štokholme konala unikátna výstava Munchových autoportrétov. Ponúkla pohľad do utrápenej duše nórskeho maliara. Vystavili na nej približne 70 plátien a asi 80 kresieb a náčrtov. Munch, na rozdiel od iných umelcov, maľoval svoje autoportréty počas celého života. Maľoval ich ako spôsob konfrontácie so sebou samým, zobrazil sa v nich ako outsider spoločnosti a vyjadril v nich svoj vzťah k sexualite, ženám, samote a smrti.

Nórsko si v roku 2013 pripomenulo svojho slávneho rodáka a jeho 150. výročie narodenia sériou poštových známok s motívom jeho najznámejších diel vrátane svetoznámeho obrazu Výkrik. Munch namaľoval štyri verzie Výkriku. Tá, ktorej podoba sa objavila na známkach, sa nachádza v múzeu v Osle. Iba jedna zo štvorice je v súkromnom vlastníctve.