Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Malokarpatskí vinári a vinohradníci bilancovali vlaňajšiu činnosť

Okrem bilancovania vlaňajších výsledkov činnosti združenia a plánov na tento rok si delegáti zvolili predsedu a ďalšie orgány MVC. Staronovým predsedom združenia sa stal Milan Pavelka.

Viničné 22. marca (TASR) - Vinári a vinohradníci zo združenia Malokarpatská vínna cesta mali v stredu (21. marca) výročné valné zhromaždenie vo Viničnom (okres Pezinok). Okrem bilancovania vlaňajších výsledkov činnosti združenia a plánov na tento rok si delegáti zvolili predsedu a ďalšie orgány MVC. Staronovým predsedom združenia sa stal Milan Pavelka.

V uznesení okrem iného vyjadrili podporu nedávno podpísanému Memorandu o ochrane malokarpatských vinohradov. V dokumente sa píše o spolupráci a spoločnom postupe územných samospráv pri ochrane plôch vinohradov na svahoch Malých Karpát ako súčasti historického krajinného obrazu, ktorý posilní kultúrne dedičstvo kraja. V memorande, ktoré podpísali predseda BSK, štyria primátori a deviati starostovia, sa zaväzujú chrániť ráz vinohradov v malokarpatskej oblasti. Podľa predsedu BSK Pavla Freša je memorandum silným signálom, že táto vinohradnícka tradícia pod Malými Karpatmi ostane zachovaná.

Milan Pavelka vo vystúpení ocenil aktivity vinárov a vinohradníkov v združení, ktorí v spolupráci s územnými samosprávami a poslancami Národnej rady SR presadili v parlamente zachovanie nulovej spotrebnej dane z tichého vína

Delegáti sa zaoberali aj prípravami na nadchádzajúce najvýznamnejšie jarné podujatie, ktorým sú Otvorené pivnice na sv. Urbana. Uskutočnia sa v sobotu 26. mája, keď vyše 100 vinárov od Bratislavy po Trnavu sprístupní svoje vinárske pivnice. "Vstupenky sú už v predaji. Stoja 40 eur, pričom v cene je započítaný aj bonus 20 eur na nákup vína v ľubovoľnej pivnici, k tomu vínny pas, orientačná mapa a degustačný pohárik s logom podujatia," uviedol Milan Pavelka.

Novinkou v aktivitách Združenia MVC, určenou pre vinárov v regióne, je nová vinárska súťaž. Pod názvom Vinár roka na MVC predstavuje určitý doplnok k mnohým vinárskym degustačným prehliadkam vín, ktoré práve v súčasnom období prebiehajú po celom Slovensku. Táto je však určená len pre vinohradníkov a vinárov z malokarpatskej oblasti. "V podstate ide o prestížne ocenenie našich vinárov, ktorí sami rozhodnú o najlepšom víne v regióne. Svojím spôsobom ide o príspevok MVC k rozvoju čoraz obľúbenejšej vínnej turistiky v našich atraktívnych vinohradníckych destináciách," dodal Pavelka. Výsledky súťaže oznámia na slávnostnom otvorení Otvorených pivníc na sv. Urbana.